Regula de aur pentru o igienă de nota 10 în restaurantul tău – Folosește dezinfectanți de calitate!

În școlile noastre lecțiile de igienă sunt insuficiente spre inexistente. Nu e de mirare că mulți copii află târziu la ce se folosește o periuță de dinți sau că spălatul mâinilor se face musai cu săpun. Există mămici care nu au dezinfectat niciodată jucăriile bebelușilor și care cred că spălarea parchetului, odată pe lună, cu detergent special pentru podele este suficientă.

Totuși, parcă în ultimii ani oamenii au devenit mai conștienți de pericolele la care se expun atunci când merg să mănânce, să se trateze sau să bea o banală cafea într-un loc ce nu le inspiră încredere din punct de vedere igienic. Poate că un client nu se va ridica imediat să plece, dacă observă nereguli (față de masă murdară, tacâmuri pătate de calcar), dar sigur nu se va mai întoarce în acel local și-și va sfătui și prietenii să-l evite. La ce ar trebui să fii atent, în calitate de manager al unui restaurant, de exemplu, pentru ca oamenii care-i trec pragul să-i dea nota 10 pentru curățenie și igienă?

1. Să fie mereu aspirat, spălat și dezinfectat

dezinfectanți pentru restaurant

Dacă vorbim despre un local cu pardoseala acoperită cu mochetă, aceasta trebuie să fie mereu aspirată, fără urme de praf îmbâcsit. Nu se va lega nimeni de 2 fărâmituri de pâine, dar praful stătut se vede. De asemenea, nu trebuie să existe nici pete pe mochetă.

Dacă este o suprafață din lemn, gresie sau marmură, aceasta trebuie spălată zilnic cu detergenți speciali, acordându-se atenție inclusiv rosturilor și colțurilor. Eu acolo mă uit prima dată pentru că știu că acolo se lasă mereu murdărie când se face curățenie superficială.

După spălarea propriu-zisă este obligatoriu să se folosească  și un dezinfectant sau, ca să mai faceți ceva economie și să nu dureze curățenia prea mult, se poate folosi direct un detergent 2 in 1 cu dezinfectant ca acesta. Este special pentru uz în industria alimentară și curăță și dezinfectează în același timp.

2. Baia să fie aerisită, curată și dotată așa cum trebuie pentru a ajuta clientul să păstreze o igienă corectă

O greșeală pe care o fac mulți este aceea de a folosi dezinfectanți cu miros puternic în băi insuficient aerisite sau ventilate. Oamenilor nu se place treaba asta. Ar trebui utilizați dezinfectanți fără miros.

Coșurile de gunoi din baie, la fel ca cele din bucătărie, trebuie să fie prevăzute cu saci menajeri de unică folosință.

Obligatorie este și prezența săpunului dezinfectant și a uscătorului pentru mâini.

Nu cred că mai este nevoie să vorbim despre toaletele care trebuie să fie mereu curate și parfumate cu odorizanți speciali.

3. Igienă riguroasă în bucătărie prin folosirea de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe

Chiar dacă un client nu are acces direct în bucătărie, anumite detalii îi pot da de gândit și nu vrei asta.

Bucătăria trebuie să aibă spațiul destinat gunoiului amplasat cât mai departe de frigider și de zona de gătit, să fie dotată cu dispensere cu săpun și dezinfectant pentru personal și să se folosească detergenți speciali, dezinfectanți și ei, pentru veselă și tacâmuri. Mare atenție să fie clătite foarte bine vasele spălate cu acest tip de produs!

Ar da foarte bine și un covoraș dezinfectant amplasat la intrarea din sala de mese în bucătărie.

Atenție sporită și la uniformele de lucru, să fie mereu curate, și la igiena personalului. Nimeni n-ar vrea să vadă servind la masă un tip care pare a avea unghiile prea lungi sau prea murdare sau care are un plasture lipit peste o tăietură recentă.

Pentru ca totul să fie așa cum trebuie, ai nevoie de oameni care înțeleg cât de important este să respecte aceste reguli, dar și de produse de calitate (detergenți pentru pardoseli, detergenți pentru suprafețele de lucru, săpunuri, dezinfectanți). În plus, n-ar trebui să uiți să faci dezinsecția și deratizarea periodice și să ai la vedere în unitate avizele sanitar-veterinare la zi.

bucatarie restaurant-

Dincolo de aceste norme, care țin oarecum și de bun simț dar și de funcționarea restaurantului în perfectă legalitate, eu aș mai face ceva pentru a-mi convinge clienții că la mine se lucrează igienic: le-aș oferi posibilitatea de trage cu ochiul în bucătărie (o bucătărie semi-deschisă). Sigur nu nimeni nu va stă să urmărească bucătarul pe tot parcursul procesului de preparare a unui meniu, dar tuturor le-ar plăcea să vadă că oamenii care le pregătesc mâncarea se spală pe mâini, după ce intră în contact cu puiul crud, și poartă bonete, de exemplu.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *