Sfaturi utile pentru negocierea salariului la interviul de angajare

Sunt destule persoane în jur care spun că pentru ele este mai important să facă ce le place la locul de muncă și mai puțin important cât câștigă pe lună. Permiteți-mi să afirm că un om care are de întreținut o familie și nu este susținut cu bani de mama, tata sau de vreo moștenire, chiar e interesat de salariul pe care îl poate câștiga. Degeaba îi place ce face, dacă i se oferă un salariu de nimic.

Majoritatea dintre noi, când ne joburi, vrem ca acestea să fie cât mai bine plătite. Dar sunt câteva întrebări pe care poate unii și le pun în privința discuției despre bani. Oare să cer eu o sumă sau să accept să vină angajatorul cu o ofertă? Să întreb despre bani de la începutul interviului sau să mă fac că nu ma interesează acest aspect? Câți bani pot să cer când va veni vorba despre negocierea salariului?

Fă-ți temele!

Când ai depus un CV online pentru un job, notează-ți undeva numele companiei sau salvează anunțul. Când vei fi sunat și programat pentru interviu, ai grijă să reții numele companiei la care vei merge ca să poți apoi reciti anunțul de angajare. Vezi care este salariul pe care l-au trecut în anunț ca fiind dispuși să-l ofere! În funcție de acele cifre și de plusurile sau minusurile tale vei putea stabili suma corectă pe care să o poți negocia. Ține cont că salariile diferă și de la oraș la oraș. Cei care își caută joburi in Cluj sigur nu vor avea salarii la fel de mari ca cei care obțin joburi în București, pe același post, dar sigur vor câștiga mai mult decât cei dintr-un oraș mic precum Târgoviște.

Nu trece din prima la negocierea salariului

Momentan abia te-ai prezentat la interviu. Trebuie mai întâi să convingi că tu ești omul de care au nevoie, nu să întrebi din primele 3 propoziții ce salariu îți oferă. În principiu, trebuie să aștepți ca intervievatorul să inițieze această discuție și fii sigur că o va face atunci când îl vei fi convins că meriți să ți se pună acea întrebare.

Nu vorbi de bani înainte să te fi prezentat complet

Atunci când va veni momentul și vei fi întrebat care sunt așteptările tale financiare de la acel job, nu răspunde dacă simți că încă nu ți-ai prezentat toate atu-urile! Du discuția din nou în direcția despre tine, evitând să dai cifre. Nu dă nimeni 10 lei pe o salată, dacă vede 3 tarabe mai încolo salată la 5 lei. Dar, dacă prezinți salata cu talent, posibil să nu i se mai pară așa scumpă clientului. Reclama înaintea prețului! Trebuie să arăți că sunt multe persoane care își caută joburi în Cluj (sau care o fi orașul în care stai tu), dar nu toate sunt la fel de bine pregătite.

Nu cere prea puțin

Sigur vei fi întrebat din nou ce salariu vrei. Fii gata să răspunzi și nu veni cu variante de genul ”Nu m-am gândit încă”, ”Nu am idee care este salariul pentru un astfel de post”! Spune suma la care te-ai gândit! Ai grijă să nu fie prea mică. Riști 2 lucruri: fie să creadă că te consideri insuficient pregătit, de ceri așa puțin, fie să vrea să te angajeze, dar dându-și seama că nu ești prea sigur pe tine, să caute negocierea salariului pentru a-ți oferi un salariu mai mic.

Nu cere prea mult

negocierea salariului sfaturi

Nici sumele prea mari nu sunt de dorit. Dacă ai pretenții financiare cu mult peste valorile pe care le-au declarat admise în anunțul de angajare, ai toate șansele să ratezi acest job. Cu toate astea, nici nu este indicat să minți în privința acestor așteptări, să dai sume mai mici la negocierea salariului și, peste 2 luni, să vii cu acuze că nu câștigi suficient.

Poți accepta o sumă mai mică doar dacă ai garanția că, după o anumită perioadă, după ce-ți vei fi demonstrat calitățile și pregătirea în domeniu, poți obține o mărire care să te ducă la nivelul spre care țintești.

Fără scuze și renegocieri radicale

Posibil, dacă te arunci la un salariu prea mare, să ți se răspundă cu tăcere și cu niște grimase cărora te vei simți obligat să le răspunzi. Abține-te! Explicațiile de genul ”vreau atâta pentru că știu să fac aia și aia” chiar nu își au rostul. Deja te-ai prezentat și omul știe ce poți oferi. Chiar dacă simți că riști să ratezi interviul pentru că vrei mai mult decât își poate permite angajatorul, nu e momentul să dai înapoi, să-i spui că, dacă nu-ți dă 2500, ești de acord să muncești și pe 1800 RON. E drept că vrei un job, dar nu e important doar să ai unde pleca dimineața, ci și ce primești la final de lună.

Ca să rezumăm, trebuie să te informezi înainte de interviu, să știi până la ce sumă ai putea merge, să știi să te vinzi, să faci calcule ținând cont de ce poți oferi, de experiența ta în domeniu și de nivelul salariilor din orașul respectiv, să știi cât vrei și să nu te temi să ceri acea sumă. Satisfacția financiară este foarte importantă. Nu ți se poate oferi aici, sigur mai sunt alte joburi în orașul acela sau chiar poți face un efort să te muți și să cauți joburi in Bucuresti sau în alt oraș în care sunt salarii mai mari.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *