4 motive să videzi alimentele înainte de congelare

Când vine vorba de conservarea alimentelor, congelarea este o metodă excelentă pentru a le păstra prospețimea pe termen lung. Mie mi se pare cea mai simplă, dar și cea mai sigură. Poți pune păstăi de fasole și vinete la borcan, dar, chiar și celor mai iscusite gospodine li se poate întâmpla ca ele să nu țină. Congelarea este baza. Mai ales dacă și videzi alimentele înainte de congelare. Uite și 5 motive pentru care ar trebui să faci asta!

motive să videzi alimentele înainte de congelare

Alimente mai sigure

Verificarea alimentelor înainte de congelare te asigură că acestea sunt în stare bună și adecvată consumului. Evită să congelezi alimente expirate sau cu semne evidente de deteriorare pentru a preveni riscurile de îmbolnăvire alimentară, dar nu uita că inclusiv prin congelare/decongelare ele pot dezvolta bacterii periculoase! Prin vidare, reduci riscul contaminării lor și a îmbolnăvirii. Chiar și bacteriile deja existente ar trebui să moară în lipsa oxigenului. Așadar, prin aplicarea acestei tehnici simple, poți păstra alimentele tale în condiții de siguranță și sănătate.

Pentru asta, ai nevoie totuși de un aparat de vidat bun, destul de puternic, care să scoată tot aerul, să videze bine atât uscat, cât și umed, dar mai ales să sigileze perfect. Cele mai bune aparate de vidat sunt cele de aici. Sunt ceva mai scumpe, dar merită, dacă videzi des și vrei să folosești aparatul pe termen lung cu cele mai bune rezultate.

Dacă vrei ceva doar pentru vidat ocazional sau de test, poți alege unul dintre aceste aparate de vidat mai ieftine. S-ar putea să fie mai zgomotoase, să necesite mai multe apăsări de buton, să nu fie la fel de rapide și să nu le iasă mereu o vidare perfectă, dar se bucură totuși de multe de review-uri pozitive, din câte poți vedea.

Păstrarea unui gust mai bun

Un alt motiv să videzi alimentele înainte de congelare este că astfel își vor păstra mai bine gustul și proprietățile. Alimentele de înaltă calitate furnizează o experiență gustativă superioară. Poți face singur un experiment congelând același aliment într-un pachet simplu și un altul vidat. Scoate alimentul de la congelator peste câteva săptămâni și vezi care arată mai bine și este mai gustos!

Brânzeturi, fructe, carne, toate vor fi mai gustoase dacă sunt congelate în pungi vidate. De ce să nu te bucuri de aceleași alimente delicioase și gustări răcoritoare pentru mai mult timp?

Prin vidare, se reduce semnificativ riscul formării gheții sau a cristalelor de gheață pe suprafața alimentelor, lucru care ajută și el la păstrarea prospețimii acestora pentru o perioadă mai lungă de timp.

Evitarea risipei alimentare

Mâncarea vidată rezistă mai mult. Prin scoaterea completă a aerului din pachet, facem ca produsul congelat să se păstreze mai bine pentru mai mult timp. Carnea, de pildă, conform experților, poate avea termen de valabilitate cu până la de 5 ori mai mare dacă este congelată vidată. Ați văzut că o bucată de carne ținută la congelator mai mult de vreo două luni începe să arate rău, ca și cum ar fi arsă de gheață? Vidarea ne scapă și de asta.

Folosirea mai eficientă a spațiului

Dacă videzi alimentele înainte de congelare, îți vei putea organiza mult mai eficient spațiul din congelator. Pachetele cu alimente devin mai mici prin vidare, ocupând astfel mai puțin loc. Fiind mai compacte, sunt și mai ușor de stivuit în sertare. Astfel, vei putea economisi spațiu valoros și vei avea mai multă ordine în congelatorul tău. Să nu uităm că ai parte și de mai puțină gheață, iar asta se poate traduce și print-un plus de spațiu.

Păstrarea alimentelor prin congelare este o metodă eficientă și practică de a beneficia de prospețimea acestora pentru o perioadă mai lungă de timp. Asigură-te că efectuezi o examinare atentă a alimentelor înainte de a le congela și că alegi cea mai bună și mai sănătoasă variantă de congelare!

One Comment