5 alimente sănătoase pe care le vei adora + 3 rețete rapide de post

Până la 30 de ani, nu prea m-a interesat ce mâncam. După pragul ăsta, când te știi gras și cu potențial genetic ridicat de a dezvolta tot felul de boli de tipul diabetului, a accidentelor vasculare cerebrale sau a bolilor de inimă, parcă altfel te orientezi când pleci să cumperi de-ale gurii. Eu recunosc că nu-s printre cei cărora le e ușor să renunțe la sanvișul cu salam sau la torturile cu multă creme. Pentru mine e un război total cu mine însămi. Am multe zile când pierd o bătălie, dar tot am făcut un pas important. Înainte fiecare zi era o luptă pierdută. Acum am zile în care sunt cuminte. Vinovate de cumințenia asta a mea sunt și câteva alimente sănătoase pe care le-am descoperit în ultimii 2-3 ani. 

alimene sănătoase

Lintea

Anul trecut am mâncat pentru prima dată în viața mea linte. Trecusem pe lângă ea de atâtea ori, prin supermarket, dar nu aveam idee că poate fi așa de bună. Ce s-a bucurat mamaie când am gătit-o! Și-a adus aminte de copilărie și de tinerețe. Mi-a spus că, pe vremuri, lintea era consumată mai des decât fasolea și înlocuia carnea la care nu prea aveau acces.

Până acum am gătit linte verde și linte roșie. Cea verde nu m-a convins, dar lintea roșie decorticată este mai dulceagă, fierbe mai repede și poți găti mai ușor diverse feluri de mâncare pentru că este păstoasă. Conține multe fibre și proteine, dar și o cantitate mare carbohidrați. Lintea ne dă energie, nu crește colesterolul, ne ferește de bolile de inimă și poate fi consumată și de către diabetici, deși are mulți carbohidrați, pentru că nu are deloc glucide. Clar intră la alimente sănătoase.

Un preparat rapid și foarte gustos, pe bază de linte, este supa cremă de linte. 

Pentru această supă avem nevoie de 200 de grame de linte roșie, două cepe de mărime medie, un ardei kapia, o țelină mică, un morcov, sare, piper, boia de ardei dulce, 2-3 linguri de ulei, pătrunjel verde.

Se spală lintea în 2-3 ape, apoi se pune la fiert, în apă rece, împreună cu toate legumele tăiate în bucăți mari. Se fierb toate 30-45 de minute. Când lintea și legume sunt fierte, trecem toată supa prin blender, adăugăm 2-3 linguri de ulei (de care vreți, dacă țineți post) sau un cubuleț de unt. Eu folosesc acest ulei de cocos pentru că îmi place mult aroma și mi se pare că îmbogățește gustul supei. Adăugăm sare și piper și potrivim de sare. Supa cremă de linte se servește cu crutoane și cu pătrunjel verde.

supă cremă de linte

Și pateul de linte este foarte bun. Mult mai bun decât cel de soia. Am făcut și eu, dar am pus cam mult lichid și este mai apos decât trebuia. Nu vă dau rețeta, dar găsiți voi pe net. Voință să fie!

pateu de linte

Năutul

Tot din categoria alimente sănătoase și la fel de puțin cunoscute mie până în vârsta de 30 de ani face parte și năutul. Nici cu el nu mi-a ieși din prima pentru că am ales, la întâmplare, o pungă de năut cu bobul mare și nu mi-a fiert mai deloc în 4 ore. A doua oară a fost cu noroc și de atunci am tot gătit preparate cu năut. Despre beneficiile consumului de năut găsiți mai multe informații în acest articol. Tot acolo aveți și o rețetă gustoasă de mâncare de năut.

Musli

Iată o mutare pe care sunt mândră că am făcut-o treptat în ultimii ani – am renunțat la mic dejunul plin de porcării. Prima dată am dat reject mezelurilor care, la noi în familie, erau mereu prezente în frigider. Mai călcăm și acum strâmb, cu un crenvurșt sau un mușchiuleț, dar foarte rar. În faza a doua am înțeles că nici laptele, cu 3,5% grăsime, consumat împreună cu fulgii de porumb din comerț nu era o idee prea bună și că cerealele integrale sunt mai sănătoase. De atunci am început să consum musli.

Atâția ani mă uitasem la pungile cu musli ca la un sac cu grâu. De ce nu mi-o fi zis nimeni că un amestec de cereale cu fructe uscate și semințe e atât de bun la gust și că menține sănătatea inimii, combate constipația, dă energie și reduce riscul de cancer?

Nucile și semințele

În afară de nucile noastre clasice și de semințele astea obișnuite la noi (mac, susan, dovleac, floarea soarelui) foarte rar mai consumam altele. Apoi am tot citit despre cât de benefice sunt alimentele de genul acesta și început să mai cumpărăm una-alta. Cred că le-am încercat treptat aproape pe toate (hrișcă, quinoa, in, cânepă, caju, nuci pecan). Preferatele mele rămân aceste migdale SanoVita. Când am chef de ronțăit ceva, cu așa ceva mă delectez.

Migdalele sunt pe lista cu alimente sănătoase pentru că scad nivelul colesterolului rău, mențin sănătatea inimii și a vaselor de sânge, scad riscul de infarct, îmbunătățesc sănătatea părului și a unghiilor și digestia. În plus, cresc capacitatea de concentrare și combat depresia.

Karobul

Arată ca o cacao, înlocuiește cacaoa, dar e mai mult decât cacao. Asta v-o spune cineva care nu suportă cacaoa. Ăsta este karobul. Vedeam pe net rețete care aveau karobul pe lista de ingrediente, dar nu aveam idee ce este. Îmi imaginam că trebuie să fie vreo chestie scumpă și nașpa la gust. Nimic mai fals. Este pudră de roșcove, un produs mai ieftin decât cacao, dar mult-mult mai bun decât ea.

Pudra de roșcove are un gust ciocolătos, dulceag. De câteva luni o folosesc foarte des în rețetele de dulciuri de casă. Este bogată în calciu, fibre, vitamine și minerale. Este un puternic antioxidant cu rol antiseptic, antiviral, antibacterian și antialergic.

Cel mai rapid desert de post l-am făcut chiar astăzi –  budincă falsă de ciocolată. Am fiert o cană de apă de orez cu o lingură de amidon de porumb, apoi am amestecat în ea banană sub formă de piure și 2 linguri cu vârf de pudră de roșcove. Nu pot descrie în cuvinte cât de bună este la gust.

budincă de ciocolată de post

Miercuri am făcut muffins de post cu merișoare și stafide. Nici la ele nu e nimic complicat. Aveți nevoie de o cană de făină, 100 de grame de zahăr brut de trestie (puteți folosi și zahăr alb, dacă nu aveți), un praf de copt, un pliculeț de zahăr vanilat, o cană de lapte vegetal (de care vreți sau de care aveți), 30 de grame de ulei de cocos, esențe, o lingură de pudră de roșcove, merișoare și stafide.

ingrediente muffins de post alimente sănătoase

Făina, zahărul, zahărul vanilat și praful de copt se pun într-un bol. În alt bol punem laptele vegetal (eu de data asta an folosit o cremă vegetală din nucă de cocos de la SanoVita), uleiul de cocos și esențele și amestecăm. Turnăm ingredientele lichide peste cele uscate și amestecăm cât să avem un aluat omogen, dar nu foarte mult. Un sfert din aluat îl transferăm în bolul folosit pentru ingredientele lichide și îl îmbogățim cu o lingură de karob. Turnăm compoziția albă în forma de muffins umplând-o doar în proporție de 3/4. Vom completa cu aluat cu pudră de roșcove. Pe deasupra punem merișoare. Aveți grijă să le împingeți putin în aluat pentru că ale mele au rămas deasupra și s-au cam uscat! Se coc în cuptorul preîncins la 180 de grade aproximativ 30 de minute.

muffins de post cu merișoare

Lintea, năutul, pudra de roșcove, musli și migdalele sunt alimente sănătoase pe care mă bucur că le-am descoperit. Voi le consumați?

 

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *