Specialiștii recomandă – 5 motive să folosești un antivirus cu licență

portable-1651699_960_720

Orice utilizator de PC ar trebui să folosească un antivirus, indiferent că este posesor de sistem desktop, laptop, tabletă sau telefon mobil. Antivirusul este un mijloc de protecție din multe puncte de vedere. El te apără de viruși și de tot felul de atacuri care se pot solda cu furt de date importante, te ajută să menții calculatorul funcțional (anumiți viruși pot distruge complet un calculator), îți asigură un anumit control asupra a ceea ce accesează copilul tău când este la calculator.

O să îmi spui că asta poate face orice antivirus gratuit dar eu am să te contrazic. Asta am crezut și eu până în clipa în care m-am trezit cu PC-ul infectat și cu multe poze și fișiere pierdute de pe hard. Odată ajunsă la service, am întrebat de ce am pățit asta. Tipul de acolo m-a întrebat ce antivirus am folosit și i-am spus numele antivirusului gratuit pe care îl avusesem instalat pe calculator. Mi-a explicat foarte detaliat de ce un antivirus gratuit nu este bun și de ce ar trebui să investesc într-un antivirus cu licență, de genul Kaspersky antivirus.

1. Oferă protecție completă – multiple module de protecție

Antivirusul gratuit nu are atâtea funcții ca unul cu licență. Asta mi-a spus tipul respectiv. Între timp, am instalat și eu un Antivirus Kaspersky Internet Security 2016 și m-am convins că am acces la un meniu mult mai complex de scanare și multiple setări pentru siguranță. Deși sunt multe, sunt foarte simplu de utilizat, chiar și pentru mine, care nu am mai folosit până acum un astfel de antivirus.

Kaspersky de apără de mult mai multe chestii, nu doar de viruși. Elimină din start orice tentativă de a accesa site-uri rău intenționate, oferă protecție antiphishing, antispam, firewall dar și control parental. La celălalt program nici vorbă de așa ceva.

2. Nu scade performanțele calculatorului

Anumite programe antivirus gratuite, printre care și cel pe care îl foloseam eu, încetinesc foarte mult calculatorul. Uneori mă și întrebam de ce se mișca așa greu browserul meu dacă deschideam mai mult de 3-4 file. Acum am răspunsul. Cu aceeași configurație și același tip de conexiune la internet, browserul meu nu mai dă deloc semne de blocare.

3. Ești protejat în timp real

Majoritatea soluțiilor gratuite de securitate nu oferă protecție în timp real. Practic, ele te lasă să descarci un fișier sau să intri pe un site, chiar dacă ele sunt infectate. Uneori te anunță după 3 zile că ai un virus (ceea ce oricum poate fi târziu dacă virusul s-a răspândit deja în sistem), ori nu te anunță niciodată. Da, mi s-a întâmplat și asta. Să am virus în calculator și antivirusul free să nu îl vadă.

4. Este updatat foarte des

Principalul motiv pentru care antivirusul gratuit nu este tocmai ok este acela că cei care stau în spatele lui, neavând un avantaj financiar major pe urma lui, nu se implică așa cum trebuie în updatarea bazei de date cu viruși și a soluțiilor împotriva lor. Hackerii meșteresc tot timpul noi programe și metode de a pătrunde în calculatoarele noastre dar nu vor reuși asta cu un antivirus bun cu licență și cu update la zi.

5. Ai suport tehnic asigurat

Există posibilitatea să te întâlnești și cu  viruși noi sau cu diverse provocări cărora să nu știi cum să le faci față. La un antivirus gratuit nu îți oferă nimeni suport. În schimb, când ai un antivirus plătit, cum plănuiesc eu să îmi cumpăr licență Kaspersky, ai tot timpul acces la departamentul de suport al companiei respective. Te vor ajuta să rezolvi în timp orice problemă care ține de domeniul lor.

Cam astea ar fi motivele pentru care eu am ales să trec pe un antivirus cu licență. Investesc ceva bani dar îmi protejez calculatorul și datele personale care chiar n-ar trebui să ajungă pe mâna altor persoane. Un antivirus plătit asigură protecție completă și te scapă și de problema mailurilor cu oferte peste oferte, venite de la site-urile care oferă programe gratuite slab pregătite pentru a face față provocărilor. Ca să convingeți de eficiența unui astfel de antivirus puteți descărca o variantă trial (30 de zile) pentru orice antivirus Kaspersky. Asta am făcut și eu.

30 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *