6 motive să consumi mai des curmale + reteța de cheesecake Raffaello vegan

Nu mi-au plăcut dintotdeauna curmalele. Poate și pentru că n-am nimerit eu ce trebuia. Îmi mai luam curmale și smochine de la diferite branduri, dar mai mereu le nimeream prea uscate și aruncam jumătate din el. De ce mi le cumpăram totuși? Pentru că aveam nevoie de efectul lor laxativ. Refuz să iau laxative sub formă de suplimente. De când mă știu am încercat să rezolv problema cât mai natural posibil – miere, prune, mere, curmale, etc.

De curând, au început să-mi și placă. Mai exact de când am descoperit aceste curmale SanoVita.

curmale fara samburi Sano Vita

Sunt altfel. Nu doar că nu au sâmburi (ceea ce e bine pentru puturoșii ca mine), dar sunt cărnoase și gustoase, nu coji uscate pe un sâmbure, un fruct lipsit de gust. Cu ocazia asta am și început să le consum mai des, chiar și pe post de îndulcitor în diverse preparate la rece. De ce nu le-aș consuma, dacă sunt atât de benefice pentru organism? Ai cel puțin 6 motive să le consumi și tu mai des.

Satisfac pofta de dulce în mod sănătos

Am început cu asta, că asta mă roade pe mine cel mai tare. Am nevoie de alimente dulci și încerc ca, în cele 2-3 zile pe săptămână în care țin post, să-mi ofer un dulce mai sănătos. Curmalele sunt o bună alegere în acest sens pentru că sunt dulci, dar conțin zaharuri naturale. Evident că asta nu înseamnă că poți mânca 200 de grame pe zi. Îngrașă și curmalele, nu vă imaginați că nu, dar nu se compară cu o bucată de ciocolată.

Curmalele sunt folosite pe post de îndulcitor în deserturile vegane și în deserturile pentru copii. La finalul articolului, am pregătit și o rețetă de super prăjitură vegană gata în 20 de minute, pe bază de cocos, caju și curmale.

Conțin o doză mare de fier

Curmalele ar trebui să fie pe lista de alimente recomandate persoanelor care suferă de anemie. Conțin o cantitate mare de fier și calciu, contribuind la stimularea producerii de celule roșii. Asta înseamnă un sistem imunitar mai puternic. Câteva curmale devin un energizant natural perfect pentru momentele în care ne simțim obosiți sau lipsiți de energie.

Sunt un bun laxativ

Mai ales că nu trebuie să bei un ceai amar (ca cel de crușin) sau să înghiți pastile care au efecte adverse cu nemiluita. Curmalele au un gust bun, le consumi din plăcere și își fac treaba foarte bine pentru că au un conținut ridicat de fibre. Mai mult decât atât, curmalele stimulează dezvoltarea acelor bacterii sănătoase din intestine și cresc capacitatea de absorbție a nutrienților din alimentele ingerate.

Scad riscul de apariție a bolilor de inimă

Prin conținutul ridicat de potasiu, curmalele sunt aliați de nădejde în lupta cu bolile cardiovasculare. Scad mult riscul de infarct și influențează în mod pozitiv circulația sangvină. Nu doar că nu au colesterol, dar chiar contribuie la scăderea nivelului colesterolului rău din organism. Dacă mai adăugăm și beneficiile magneziului în ceea ce privește reglarea tensiunii arteriale, deja putem numi curmalele cardiologi.

Întăresc sistemul osos

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul începe să scârțâie pe ici-colo, prin punctele esențiale. Sistemul osos este printre primele afectate. Și pe el îl poate ajuta un consum regulat de curmale și alte alimente bogate în seleniu, mangan, cupru și magneziu. O gustare formată din câteva curmale și câteva bucăți de caju sigur va contribui la întărirea oaselor și protejarea lor de boli dureroase precum osteoporoza.

gustare sanatoasa caise, prune, caju, curmale, stafide, migdale

Protejează sistemul nervos

Persoanelor care suferă de anxietate sau atacuri de panică sau pur și simplu traversează o perioadă foarte stresată la școală sau la job nu ar trebui să le lipsească curmalele din alimentație. Combinația de magneziu cu potasiu și cu vitaminele B este foarte benefică. Capacitatea de concentrare și memorare cresc, facem față mai ușor provocărilor, dar fără a ne da starea de încordare și anxietate.

Te-am convins să consumi mai des curmale? Dacă nu, vin și cu  o rețetă dedicată amatorilor de dulciuri care înghit cu greu fructe uscate, nuci (alimente sănătoase în general). Este un Cheesecake Raffaello vegan, super simplu de preparat, fără foc, bazat numai pe ingrediente sănătoase și super super gustos. Și spune asta o femeie care adoră deserturile cu multe calorii, cu frișcă, ciocolată, tot ce e mai rău. Nici mie nu mi-a venit să cred ce-am putut să fac în 20 de minute. Si e si de post!

blat prăjitură caju și curmale

Așa arată preparatul final. Este prima mea cremă de prăjitură pe bază de caju. Toți ai casei ai crezut că mint când le-am zis ce-am pus în ea și că e de post.  Prea arătoasă nu e pentru că eu m-am grăbit să o tai în seara în care am făcut-o. Muream de poftă. Pentru a doua zi nu a mai rămas NIMIC.

blat prăjitură caju și curmale

De ce avem nevoie pentru prăjiturica asta? 250 de grame de caju, 80 de grame de curmale fără sâmburi, fulgi de nucă de cocos, puțin lapte de soia (dar îl puteți înlocui cu apă), vanilie, coajă de lămâie, zeama de la o jumătate de lămâie, lapte de cocos, vanilie și zahăr brut pentru cremă, după gust.

În robotul de bucătărie punem 100 de grame de caju uscat (sau alte nuci, ce preferați) și 80 de grame de curmale. Le mărunțiți bine și adăugați 2-3 linguri de lapte de soia, lapte de cocos sau apă pentru a omogeniza compoziția și a o face lipicioasă. Acest amestec se toarnă într-o formă mică cu pereți detașabili și se nivelează.

blat prăjitură caju și curmale

În blender punem 150 de grame de caju hidratat (ținut 2 ore în apă) și lapte de cocos cam la nivelul boabelor de caju, nu mai mult. Mixăm până obținem o cremă fină. În funcție de cât lichid ați pus, va fi mai groasă sau mai subțire, de aceea e mai bine să puneți mai puțin lapte de cocos la început, pentru a nu ieși crema prea moale. Adăugăm 3-4 lingurițe de zahăr brut din trestie de zahăr (sau alt tip de îndulcitor), vanilie, coajă de lămâie, zeamă de lămâie și fulgi de nucă de cocos. Peste blatul de caju și curmale turnăm această cremă și ornăm cu fulgi de cocos.

cremă vegană prăjituri din caju și lapte de cocos

Nuca de cocos din interior mai îngroașă crema pentru că absoarbe lichid, dar are nevoie de timp. Eu ar fi trebuit să o las peste noapte la frigider, dar nu am avut rabdare, așa că e cam moale. Lăsăm la frigider peste noapte (sau cât ne lasă inima) și o servim rece. Este un DE-LI-CIU. Poate concura la orice oră cu prăjiturile de cofetărie și nimeni nu va ghici că nu ai unt în crema aia. Ai ceva dulce plin de nutrienți. A zis bine cine a zis că sănătatea are gust.

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *