9 motive să investești în vase din fontă

Vase din fontă –  am crescut cu ele și bunicii noștri găteau doar în ele. Astăzi nu se mai bucură de același succes și nu știu de ce. Eu am încă trei ceaune din fontă, de diferite dimensiuni (unul pentru sarmale, unul pentru tocănițe și unul pentru mămăliga), plus o tigaie grill din fontă și plănuiesc să-mi mai cumpăr 2-3 vase de gătit de acest tip. O fi la modă să ai tigăi din teflon sau cu înveliș ceramic sau din piatră, dar eu mă împac bine și cu fonta și nu pot ignora toate avantajele acestui material.

1. Gătit sănătos

Pe orice site-ai uita, vei vedea că vasele din fontă intră la categoria vaselor în care se poate găti sănătos, care nu degajă nu știu ce substanțe toxice care să-ți atace organismul și să-l îmbolnăvească. E drept că și hrana era de o altă calitate, dar sigur și vasele de fontă făceau ca părinții noștri și bunicii să fie mai sănătoși și mai longevivi.

2. Durata mare de viață

Să vă spun de când am eu ceaunele despre care vă vorbeam? Erau în casă dinainte de a mă naște eu și eu am 32 de ani acum. Nu știu de cât timp se gătea deja în ele, dar oricum fonta rezista și 100 de ani, în caz că nu știați! Nu ca vasele din ceramica sau teflon pe care, oricât le-ai proteja, în câțiva ani tot trebuie să le schimbi.

Vezi AICI prețuri ceaune și oale din fontă!

3. Mai puține griji când gătim

Când facem mâncare într-o cratiță de ceramică sau teflon, trebuie să avem grijă tot timpul ce ustensile folosim, să nu le zgâriem sau deteriorăm. Oricum, oricât le-am proteja, după un an încep deja să se decoloreze și să-și schimbe aspectul. Ați văzut un tuci sau un ceaun decolorat sau zgâriat? Eu nu!

4. Gătit mai rapid

Deși se încălzește mai greu decât alte tipuri de materiale, fonta menține mult mai bine căldura decât ele. Asta înseamnă că mâncarea se gătește mai repede pentru că tigaia sau oala nu pierde nici un pic de căldură. Până la urmă asta înseamnă și economie la gaz, nu?

5. Rezistă la temperaturi foarte mari

vase din fontă

Sarmalele sau crema mea de zahăr ars pot sta la cuptor la temperatură foarte mare în vasul de fontă. Nu același lucru se poate spune despre alte tipuri de oale sau despre vasele astea noi, din lut sau din ce or fi ele. Cum sa nu iubești fonta și cum să vrei să renunți la ea?

6. Nu lipește mâncarea

Mie nu mi s-au lipit niciodată sarmalele în tuciul din fontă. Când am gătit în alte tipuri de vase, oale emailate, din inox sau chiar teflonate, s-au lipit foarte repede de fundul vasului respectiv. Fonta este ideală și din acest punct de vedere.

7. Gătește uniform

N-ai vrut niciodată să gătești un preparat și să te trezești să se arde în mijloc și rămâne crud pe margine? Ei bine, asta se întâmplă când materialul din care este făcut vasul nu distribuie uniform căldura. În astfel de vase din fontă și centrul și marginile sunt gătite la aceiași temperatură.

8. Sunt rentabile ca investiție

Nu sunt foarte ieftine nici vasele din fontă dar oricum sunt mai accesibile ca preț față de alte tipuri de produse moderne. Oricum se găsesc și oferte destul de tentante și le poți cumpăra la reduceri plus că trebuie să ne amintim că banii pe care îi dăm pe un ceaun din fontă sunt bani câștigați, nu pierduți, de vreme ce produsul va rezista zeci de ani.

9. Poți găti cam orice în vase din fontă

Eu gătesc în cratița mea de fontă o mulțime de preparate, de la mămăligă și tocăniță până la fripturi cu sos, prăjituri, orez cu lapte sau pizza. Îți iei 2-3 vase de fontă și ai acoperite toate nevoile în bucătărie când vine vorba de gătit.

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *