Ai auzit până acum de aceste draperii fonoabsorbante care reduc nivelul de zgomot?

Dacă m-ai fi întrebat acum câteva zile ce rol au draperiile și perdelele în viața noastră, aș fi zis că rolul lor este mai degrabă unul estetic, gândindu-mă la cât de goală mi s-ar părea mie o casă fără perdele și cum am dat un suflu nou sufrageriei prin simpla introducere a unor pernuțe decorative și prin schimbarea draperiilor cu unele asortate cu pernuțele. Bine, nu aș fi ignorat nici menirea practică, aceea de a ține interiorul casei noastre departe de ochii curioșilor, și nici factorul psihologic (perdelele și draperiile asigurându-ne o oarecare intimitate). Dar nu m-aș fi gândit niciodată că o draperie îmi poate asigura mai multă liniște.

Eu ador liniștea. Aș petrece ore întregi doar cu gândurile mele, cu o carte în care să mă pierd, fără să aud vreo mașină trecând sau câinele vreunui vecin lătrând. Nu doar că apreciez liniștea dar, în lipsa ei, nu mă pot concentra, nu pot dormi, nu pot gândi, am blocaje sau mă enervez din senin la cel mai mic zgomot. Chiar dacă am ferestre termopan, afurisitele de zgomote tot mai găsesc câte o portiță de intrare. Unii zic că ar fi din cauza pereților, că nu sunt prea bine izolați.

Când i-am mărturisit unei prietene problemele mele, a început să-mi vorbească despre niște draperii fonoabsorbante. Nu știam exact ce înseamnă asta dar bănuiam că fono vine de la sunet și că ceea ce îmi prezenta ea ca draperii fonoabsorbante trebuiau să fie niște draperii care să absoarbă sunete. În mintea mea ele ar fi fost utile mai mult pentru a nu permite sunetului să iasă din încăpere. Apoi tipa mi-a explicat că acest tip de draperii opresc și o bună parte din zgomotul venit de afară, că ele sunt folosite în special în locații precum teatre, săli de concerte, cinematografe sau studiouri de înregistrări dar au început să fie utilizate, tot mai des, și în spațiile de locuit tocmai datorită faptului că nu doar arată bine, ci sunt și un bun izolator fonic.

draperii-fonoabsrobante

Atunci am auzit pentru prima dată de draperii fonoabsorbate. Ulterior, am mai citit despre ele pe internet și am aflat că sunt atât de eficiente că designerii de interioare din lumea întreagă mizează pe ele atunci când vine vorba de decorarea caselor aflate în vecinătatea aeroporturilor (cred că vă imaginați care este nivelul poluării sonore din acele zone!).

draperii-izolatoare-fonic

Următorul pas a fost să mă întreb ce au aceste draperii așa de special de pot reduce ”cantitatea” de zgomot care pătrunde în casă sau nivelul ecoului din sălile foarte mari. Ele sunt confecționate din poliester tratat ignifug, din trevira (material care se aprinde foarte greu) sau dintr-o combinație dintre cele două tipuri de materiale și sunt disponibile într-o gamă foarte largă de culori (adică oricum ai vrea să decorezi sigur vei găsi o nuanță potrivită pentru casa ta). Sunt groase și destul de grele, cazând fix ca o cortină. Cu cât este mai grea, are gramaj mai mare, o draperie izolează mai bine. Unele dintre cele mai bune draperii din acest punct de vedere sunt cele de pe site-ul cromatique.ro. Sunt de proveniență europeană, au o densitate  de 798 gr și izolează foarte bine.  Sunt disponibile peste 70 de nuanțe și veți afla și cât costă o astfel de draperie. Adio zgomote, adio ecou! 

Nu zic că niște simple perdele și draperii de genul acesta ar fi suficiente pentru a avea parte de liniște dacă stați într-o zonă intens circulată dar, cu niște ferestre termopan, cu o podea îmbrăcată în mochetă și cu o draperie fonoabsorbantă, sigur veți dormi mai liniștiți, veți putea lucra și învăța mai cu spor, vă veți putea bucura de liniștea dimineților de weekend, de muzică neperturbată de trafic sau de bormașina vecinului. Cam asta am înțeles eu. Deci, dacă vrei niște simple draperii ieftine de decor, poți să le iei de oriunde dar, dacă vrei atmosferă frumoasă și deopotrivă liniștită, mergi la sigur cu draperiile fonoabsorbante, în culori superbe, disponibile pe cromatique.ro. Sau. și mai bine, dacă ești din București, poți să le faci o vizită la showroom-ul din strada Occidentului, nr. 42 (zona colegiului George Enescu).

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *