Avantajele unui aparat de făcut nuci electric față de forma clasică

Nucile sunt unul dintre deserturile mele preferate. Vorbim despre acele nuci din aluat, umplute cu o cremă de casă, așa cum ne făcea bunica. Nu sunt foarte greu de făcut, dar nici foarte simplu. Este destulă migăleală la ele și, dacă le coci în forma clasică, din fontă sau aluminiu, cum am eu, s-ar putea să ai câteva bătăi de cap.

Rețeta mea de nuci o găsiți pe Caietul Cristinei, aici, cu mențiunea că, dacă aveți untură, nucile vor ieși mult mai fragede. Cu unt, ies ceva mai tari. Din experiența mea, chiar și varianta cu ulei de floarea soarelui este mai bună decât cea cu unt. Dacă vreți să le faceți cu ulei, un pachet de unt se înlocuiește cu o cană de ulei, de aproximativ 250 ml și puteți înlocui cam 25% din cantitatea totală de ulei cu apă minerală sau borș. Aluatul nu este deloc greu de potrivit. Partea grea este cu coptul.

Știți deja că din coca rezultată se fac mici biluțe care se coc în forma specială și apoi se umplu cu crema dorită. Ei bine, eu cam toată viața mea am făcut nuci în forma de nuci moștenită de la bunica, de fontă. De curând, am avut însă ocazia să testez un aparat de făcut nuci electric, la cineva, și tare mult mi-a plăcut. Este mult mai simplu și mai sigur de lucrat cu ele și îți spun imediat de ce. Modelul pe care l-am folosit eu este acesta.

Avantajele unui aparat de făcut nuci electric

Mai multe modele, cu mai multe orificii sau cu putere mai mare găsiți pe această pagină. Tot acolo găsești și forme metalice pentru nuci dacă nu ai una și ai mare poftă de așa desert. Nici măcar o nucă din comerț nu se compară la gust cu cele făcute în casă și știi și tu asta. Partea bună este că forma clasică este mai ieftină. Acum, despre avantajele investiției într-un aparat de făcut nuci electric!

Temperatura este optimă

Unul dintre cele mai grele lucruri când coci nuci pe flacăra aragazului este să reușești să potrivești focul în așa fel încât să nu fie nici prea tare, nici prea încet. La un foc prea iute, nucile se ard. La foc prea mic, se scurge prea multă grăsime din ele, aragazul se murdărește și preparatul iese prea uscat, riscând chiar să se lipească.

Nucile nu se lipesc

Asta cu lipitul nucilor este treabă gravă. De ce se lipesc nucile? Pot fi mai multe cauze. Fie untul nu a fost de calitate, fie cantitatea de grăsime nu este suficientă pentru compoziția respectivă, fie ouăle au fost prea mici, fie forma nu a fost încinsă bine, fie focul a fost prea mic. Când nucile se lipesc este foarte enervant pentru că trebuie să stai să cureți bine forma cu un cuțit, să o speli, să o usuci, o iei practic de la capăt. Cu aparatul de făcut nuci electric scapi de acest stres pentru că forma lui este din material antiaderent care nu permite lipirea aluatului.

Știi exact când sunt coapte

Cum știi când sunt coapte nucile din forma clasică? După ce coci vreo 5-6 ture începi să te prinzi cam cât trebuie lăsate pe o parte și cât pe cealaltă. La primele ture o să tot deschizi forma ca să verifici în ce stadiu de coacere sunt. Riști să deformezi cojile din cauza asta. La aparatele electrice există led-uri care se aprind și te anunță când nucile sunt coapte. Poate nu la toate, așa că cel mai bine este să verifici.

Termini treaba mai repede

De ce mai repede? Pentru că forma clasică trebuie întoarsă pe ambele părți pentru ca produsul să fie copt cum trebuie. În cazul aparatului electric, cojile de nuci sunt coapte din prima pe ambele părți pentru că ambele plăci, superioară și inferioară, sunt încinse simultan. Asta înseamnă mai puțin timp petrecut în bucătărie.

Mai ușor de făcut curat la final

Pentru că nucile nu se lipesc și nu necesită întoarcere, și curățenia de la final este mai ușor de făcut. La forma clasică, de multe ori, când o întorci de o parte pe alta, se scurge grăsime arsă în aragaz. Trebuie spălat și aragazul apoi. Nu este mai simplu să cureți doar un aparat?

Mie se par mult mai practic un astfel de aparat de făcut nuci electric, modern, decât forma clasică. Motivele sunt cele expuse mai sus. Și ai de unde alege. Același aparat de făcut nuci testat de mine este disponibil și pe elefant.ro și cel.ro. Mai mult decât atât, poți găsi de cumpărat inclusiv aparate cu plăci interschimbabile, care permit prepararea mai multor tipuri de deserturi sau mâncăruri, pentru cheltuieli mai mici și economie de spațiu în bucătărie. De exemplu, acest site îți oferă aparate cu patru tipuri de plăci care se pot schimba, astfel încât la același aparat să poți face un piept de pui pe grill, un sandviș cald, waffles, dar și nuci. Cum sună asta?

One Comment