Cafea boabe sau cafea gata măcinată?

Cafea boabe sau cafea gata măcinată? Asta este întrebarea zilei.

Până acum, la noi în casă s-a băut doar cafea măcinată. Nu suntem fideli unui anumit brand neaparat, dar le căutăm pe cele recunoscute pentru un gust mai bun. Brandul contează și când e vorba de cafea. Da, tot cafea e, dar depinde de unde, depinde cum și cât a fost prăjită, cum a fost depozitată, etc. Da, e puțin mai scumpă (sau puțin mai mult, în funcție de brand și sortiment), dar eu vânez ofertele de pe site-uri precum Cafelim și am grijă să-mi fac aprovizionarea în perioadele cu reduceri.

Treaba e că, deși super aromată în primele zile de la deschiderea pachetului, în perioada următoare, chiar și închisă în borcan cu capac, cafeaua își pierde din miros și tărie. Vouă nu vi se pare? Prin urmare, eu m-am gândit să încerc să cumpăr și cafea boabe pe care să o macin atunci, înainte să pun ibricul la foc.

Cafea boabe sau cafea gata măcinată

Este singura soluție, în afară de cea a espressorului și a capsulelor de cafea (pe care familia mea nu vrea încă să le adopte), să mă bucur în fiecare dimineață de un gust la fel de intens și aromă capabilă să trezescă și nările a vreo 2 vecini.

Unde mai pui că și prețul este puțin mai mic la cafeaua boabe! Nu e cu mult mai ieftină, dar e, după cum puteți face singuri o comparație dacă accesați pagina cu cafea Lavazza și vă uitați cât costă 500 de grame de Lavazza Qualita Rosa măcinată și cât costă un kilogram de cafea boabe de același tip. Și nu contează în cât timp bei un kilogram de cafea. Poți să folosești din ea luni de zile. Condiția este să o păstrezi la loc uscat.

Un alt avantaj pe care îl ai atunci când alegi cafeaua boabe în locul celei măcinate este acela că tu decizi cât de fin sau grosier este măcinată. Vrei o cafea mai tare, o macini mai fin pentru a extrage maximum de savoare din ea. Vrei o cafea mai slabă, nu doar că folosești o cantitate mai mică, dar alegi să oprești râșnița la momentul la care cafeaua are granulația unui mălai.

Dezavantajele folosirii cafelei boabe nu pot fi nici ele ignorate. În primul rând, prepararea cafelei va dura mai mult dimineața pentru că trebuie să stai să râșnești boabele. În al doilea rând, ai nevoie de o râșniță de cafea, ceea ce însemană o cheltuială în plus. Bine, nu costă o avere, dar e de notat și treaba asta.

Până la urmă, la nivel de costuri, ieși tot cam acolo, cu tot cu râșnită cumpărată. Dar alegerea depinde de ce-ți dorești mai mult dimineața – o cafea preparată cât mai rapid sau una cât mai aromată. Bine, eu revin la ideea mea că un espressor cu capsule este cea mai bună variantă pentru că îndeplinește ambele condiții -licoarea este gata imediat și savoarea este aceeași în fiecare dimineață pentru că fiecare capsulă este sigilată și nimic nu poate altera calitatea cafelei din ea. Dar, în lipsa resurselor materiale pentru un astfel de aparat sau a acordului familiei (ca în cazul meu), voi ce ați alege: cafea boabe sau cafea gata măcinată?

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *