Ce pomi fructiferi să cumperi pentru a avea roade rapid?
Pomii din propria grădină sunt singurii care-ți pot garanta 100% faptul că mănânci un fruct curat. Indiferent că alegi să plantezi doar 2-3 pomi fructiferi în grădina din spatele sau din fața casei sau ești gata să pui bazele unei livezi mai mici sau mai mari, trebuie să fii conștient că e nevoie de răbdare. Mai ales dacă vrei să iei totul de la 0, adică de la o banală sămânță de fruct. Totuși, cei mai mulți pomicultori amatori pornesc la drum plantând direct pomi fructiferi altoiti. E mai ușor, mai rapid și mai sigur.
Crezi că asta e tot? Că e suficient să cauți orice magazin, fie el fizic sau online, să cumperi pomi fructiferi deja mari și buni de plantat în livadă sau în grădină? Nu este așa simplu. Dacă vrei să ai roade cât mai repede, trebuie să știi câteva lucruri.
Unele specii rodesc din primul an, altele după 5 ani
Cu siguranță te-ai gândit, văzând prețurile cireșelor în anii trecuți, că nu ar fi rău să-și faci livadă de cireși. Dar ai idee de câți ani are nevoie un cireș pentru a da roade? 4-5 ani de la plantare. Așa că poate nu este cea mai bună idee. Prunul, mărul, gutuiul, parul vor face fructe după 2-3 ani de la plantare. Care sunt, așadar pomii spre care ar trebui să te orientezi dacă vrei rod rapid? Piersicul, nectarinul, caisul. Acești pot rodi încă din primul an de viață.
Pomii fructiferi cu coroana formată cresc mai repede
Ai cumpărat și plantat anul trecut niște pomi altoiți, dar ți s-a părut că sunt foarte lenți în dezvoltare? Ar trebui să știi că ritmul de creștere al unui pom depinde foarte mult de cât de corect este îngrijit. Pomii aceia foarte ieftini, deși altoiți, merg greu pentru că au tulpina foarte înaltă, coroana neformată și ajung să tragă mai mult pentru a se dezvolta pe înălțime decât pe amplitudinea coroanei.
Vrei să ajungi să guști mai repede din merele și prunele producție proprie? Orientează-te spre pomi fructiferi cu coroana formată, spre ceea ce specialiștii numesc pomi fructiferi pe rod. Găsești cam toate tipurile de pomi fructiferi cultivabili la noi, soiuri diverse pe Jardina.eu. Aceștia sunt pomi de anul 2 sau chiar 3, cu coroana deja formată, pomi care cresc și fac fructe mai repede decât pomii altoiți ieftini. Nu că pomii cu coroană formată ar fi foarte scumpi! Diferența de preț mi se pare prea mică pentru a prefera să aștepți 2-3 ani în plus să te bucuri de rod.
Trebuie să ții cont de tipul de solul
Un alt lucru de care trebuie ținut cont când plantăm pomi – factorii de mediu. Este important să alegem soiuri și specii care se pot dezvolta bine pe tipul de sol de care dispunem și în condițiile climatice specifice zonei.
Umiditatea solului trebuie verificată cu atenție. Un sol prea uscat poate fi irigat, dar cu unul prea umed riscăm. Rădăcinile se îneacă, practic, din pricina cantității prea mari de apă din sol. Pomul poate muri. Dacă în zona ta solul are o umiditate prea mare, mergi pe specii mai rezistente, cum sunt gutuiul, prunul sau mărul.
Tipul de sol cel mai propice creșterii și rodirii pomilor fructiferi sunt cernoziomul și solul brun-roșcat de pădure. Pe solurile argiloase este mai greu de obținut recolta dorită.
Dincolo de aceste aspecte, totul depinde tine. Dacă ai plantat pe un sol bun niște pomi fructiferi certificați și ai ales o specie cu dezvoltare mai rapidă, nu vei avea mult de așteptat până să mergi la cules de fructe. Asta, desigur, în condițiile în care și îngrijești corect pomii plantați. Nu trebuie uitat de stropirea lor, de tăieri, de protejarea de îngheț sau vânt și de fertilizarea solului!
Tu ce preferi – un pom altoit la 15 lei, de care să te rogi 3 ani să facă un măr, sau unul cu coroana formată, la 40 de lei, care ar putea rodi chiar la anul?
Mi-as dori o livada unde sa pot cultiva pomi fructiferi dar acolo sa fie si o gradina sotul meu ar fi tare incantat. E bine sa ai livada da si fructele tale crescute si udate de manuta ta, parca e alta satisfactia
si calitate este garantata.
Normal ca il aleg pe cel cu coroana formată fiindca răbdarea nu e punctul meu forte. Si zici ca trebuie sa astept 5 ani ca sa mănânc cireșe din pomul pe care am de gand sa-l plantez in gradina bunicii?
pai cam 5 ani pentru o recolta decenta. Asa, 10 cirese, poti manca si in al doilea an.
Noi am luat pomi fructiferi si dupa 2 ani, am avut roade, m-am bucurat de fiecare fruct ca un copil!
Cum sa nu te bucuri cand e munca ta?
Mi-ar placea sa am pe langa casa cativa pomi fructiferi, un cais, un cires, un visin. Imi lace cand ajung pe la cumnata mea care sta langa Timisoara si are o casa si o curte superba si sa nimeresc cand se coc caisele sau prunele.. visinele.
mie prunele imi plac si verzi 😀 si caisele.
Chiar daca stau la bloc, am noroc ca sunt la parter si in spatele blocului am avut si un cires amar si acum am o mini livada de visini. Abia astept sa fac o placinta din productia proprie!
Respect pentru cei care stau la bloc si ingrijesc si gradina! Tinerii nu prea mai fac asta.
M-ai băgat complet în ceata! Da, l-aș alege pe cel dezvoltat, dar uite ca sunt multe lucruri ascunse, tu deja te-ai documentat foarte bine pe partea asta!
Pentru ca noi avem deja o mini-livada de vreo 30 de pomi, la tara.
As lua un pom care sa rodeasca cat mai repede, normal! Chiar daca ar costa un pic mai mult! Beneficiile sunt mult mai mari- mai ales că vom avea fructe proaspete pe parcursul întregului an! Am indraznit sa comand 2 pomisori, sper sa se prinda repede, aceasta e cea mai mare grija a mea!
De prins, se prind, daca sunt din sursa sigura si plantati corect.
Sunt asa de invidioasa pe cei ce stau la casa sau au casa la tara, pentru ca au norocul sa isi cultive singuri propriile fructe si legume, desi stiu ca asta implica si multa munca si timp.
Este de munca, dar satisfactia e mare.
Anul acesta am o noua grădină și am și multă treabă! Pentru că o iau de la zero și am un plan pe termen lung am in plan și mulți pomi de plantat.
Sunt curioasa ce specii vei alege, care sunt fructele tale preferate din cele care se fac pe la noi.
Daca ar fi sa aleg, clar l-as alege pe cel care rodeste mai repede. Cand stateam la casa, stiu ca tata (Dumnezeu sa il ierte) se ocupa mereu de aspectul asta si aveam o livada de invidiat. Mi-e dor de vremurile alea…
Si nu mai aveti gradina? Sau au murit pomii pentru ca nu ati mai avut timp sa va ocupati de ei.
Nu prea a mai avut cine sa se ocupe. A ramas sora mea in casa parinteasca, dar nu mai e la fel. Au mai ramas doar cativa pomi.
Eu nu ma prea pricep la aceste detalii, dar când s-a născut fetița mea am plantat 2 pomi. Era un bat cu 3 bifurcatii. L-a mai tăiat un pic când l-am cumparat și a zis ca in maxim 3 ani rodește! In al doilea an nectarinul a dat roade și cireșul in al 3 le-a an! Dacă as mai avea loc, chiar as mai planta unu
Frumos mod de a marca nasterea micutei! Noi am pus un gutui in luna in care s-a nascut nepotica mai mica.
Asta chiar e un subiect de interes pentru mine, pentru ca eu in general stau foarte prost cu rabdarea si mi-e aiurea sa astept cativa ani ca sa imi rodeasca pomii. Deci categoric as alege varianta mai scumpa pentru a ma bucura mai repede de roade.
Stiam eu ca nu sunt singura care sta prost cu rabdarea.
Cred ac alege pomul care ar rodi mai repede, chit ca as da putin mai multi bani dar asa ma pot bucura cat mai repede de roade delicioase.
Pomul de craciun e cel mai rentabil, in maxim 3 săptămâni iti faci sabie din el
Mi ar face placers sa infiintez o mica livada am incercat sa ma informed cit Mai profund cu putinta am in plan si cam ce soiuri mi as dori insa ma intreb daca as si gasi acele soiuri si daca ar fi indicat sa fie plantati impreuna.
Deci pt inceput mi ar place o micro livada cu 10 copacei de mar golden 10 idared 10 ionatan 10 prun gutui .
Ce spuneti as putea gasi acesti copacei cu crestere rapida?
Multumesc mult
Ce parere aveti pomii fructiferi columnari?