Ce pomi fructiferi să cumperi pentru a avea roade rapid?

Pomii din propria grădină sunt singurii care-ți pot garanta 100% faptul că mănânci un fruct curat. Indiferent că alegi să plantezi doar 2-3 pomi fructiferi în grădina din spatele sau din fața casei sau ești gata să pui bazele unei livezi mai mici sau mai mari, trebuie să fii conștient că e nevoie de răbdare. Mai ales dacă vrei să iei totul de la 0, adică de la o banală sămânță de fruct. Totuși, cei mai mulți pomicultori amatori pornesc la drum plantând direct pomi fructiferi altoiti. E mai ușor, mai rapid și mai sigur.

Crezi că asta e tot? Că e suficient să cauți orice magazin, fie el fizic sau online, să cumperi pomi fructiferi deja mari și buni de plantat în livadă sau în grădină? Nu este așa simplu. Dacă vrei să ai roade cât mai repede, trebuie să știi câteva lucruri.

Unele specii rodesc din primul an, altele după 5 ani

Cu siguranță te-ai gândit, văzând prețurile cireșelor în anii trecuți, că nu ar fi rău să-și faci livadă de cireși. Dar ai idee de câți ani are nevoie un cireș pentru a da roade? 4-5 ani de la plantare. Așa că poate nu este cea mai bună idee. Prunul, mărul, gutuiul, parul vor face fructe după 2-3 ani de la plantare. Care sunt, așadar pomii spre care ar trebui să te orientezi dacă vrei rod rapid? Piersicul, nectarinul, caisul. Acești pot rodi încă din primul an de viață.

Pomii fructiferi cu coroana formată cresc mai repede

Ai cumpărat și plantat anul trecut niște pomi altoiți, dar ți s-a părut că sunt foarte lenți în dezvoltare? Ar trebui să știi că ritmul de creștere al unui pom depinde foarte mult de cât de corect este îngrijit. Pomii aceia foarte ieftini, deși altoiți, merg greu pentru că au tulpina foarte înaltă, coroana neformată și ajung să tragă mai mult pentru a se dezvolta pe înălțime decât pe amplitudinea coroanei.

Vrei să ajungi să guști mai repede din merele și prunele producție proprie? Orientează-te spre pomi fructiferi cu coroana formată, spre ceea ce specialiștii numesc pomi fructiferi pe rod. Găsești cam toate tipurile de pomi fructiferi cultivabili la noi, soiuri diverse pe Jardina.eu. Aceștia sunt pomi de anul 2 sau chiar 3, cu coroana deja formată, pomi care cresc și fac fructe mai repede decât pomii altoiți ieftini. Nu că pomii cu coroană formată ar fi foarte scumpi! Diferența de preț mi se pare prea mică pentru a prefera să aștepți 2-3 ani în plus să te bucuri de rod.

Trebuie să ții cont de tipul de solul

Un alt lucru de care trebuie ținut cont când plantăm pomi – factorii de mediu. Este important să alegem soiuri și specii care se pot dezvolta bine pe tipul de sol de care dispunem și în condițiile climatice specifice zonei.

Umiditatea solului trebuie verificată cu atenție. Un sol prea uscat poate fi irigat, dar cu unul prea umed riscăm. Rădăcinile se îneacă, practic, din pricina cantității prea mari de apă din sol. Pomul poate muri. Dacă în zona ta solul are o umiditate prea mare, mergi pe specii mai rezistente, cum sunt gutuiul, prunul sau mărul.

Tipul de sol cel mai propice creșterii și rodirii pomilor fructiferi sunt cernoziomul și solul brun-roșcat de pădure. Pe solurile argiloase este mai greu de obținut recolta dorită.

Dincolo de aceste aspecte, totul depinde tine. Dacă ai plantat pe un sol bun niște pomi fructiferi certificați și ai ales o specie cu dezvoltare mai rapidă, nu vei avea mult de așteptat până să mergi la cules de fructe. Asta, desigur, în condițiile în care și îngrijești corect pomii plantați. Nu trebuie uitat de stropirea lor, de tăieri, de protejarea de îngheț sau vânt și de fertilizarea solului!

Tu ce preferi – un pom altoit la 15 lei, de care să te rogi 3 ani să facă un măr, sau unul cu coroana formată, la 40 de lei, care ar putea rodi chiar la anul?


29 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *