Cosmetice naturale sau cosmetice bio?

În ultimii ani, învățăm să căutăm tot mai mult produsele naturale, ceea ce este de bine. Partea mai puțin bună este că nu tot ce se prezintă ca fiind natural este natural 100%, lucru valabil inclusiv atunci când vorbim despre produsele cosmetice pe care le consumăm. Să nu fii surprins dacă, pe eticheta unui șampon natural sau a unei creme care se recomandă ca fiind naturală, vei descoperi ingrediente care numai naturale și sigure nu sunt. Dacă vrei un produs cât mai natural, mai curat, cu mai puține șanse să dăuneze pielii, scalpului sau chiar întregului organism, ai doua variante: te apuci să-ți prepari singur, acasă, cosmetice handmade sau, mai simplu, te orientezi spre cosmetice bio.

Cât de bun este un produs NATURAL?

Ai văzut pe un site un șampon pe care scria mare NATURAL și l-ai luat, crezând că nu are nimic nociv în el. S-ar putea să nu fie așa. Acel NATURAL să nu te facă să crezi că toate ingredientele din produs sunt naturale! Trebuie verificat. Legea este mai permisivă decât ai crede. Se pare că tot ce trece de 15% ingrediente naturale, se poate prezenta ca produs NATURAL. Doar 15%. Cu alte cuvinte, este la latitudinea producătorului dacă folosește 15%, 50% sau 100% ingrediente naturale.

Ba, mai mult decât atât, nimeni nu este interesant de proveniența acelor ingrediente naturale sau de procesul de producție. Contează foarte multe lucruri aici, inclusiv tipul de apă folosită. Dacă plantele/florile sunt culese din locuri foarte poluate, de pe câmpuri pline de pesticide, șansele ca așteptările să-ți fie înșelate sunt și mai mari. Dacă sunt super procesate, din nou se alege praful de proprietățile lor. E ca un ceai verde preparat în apă ultra-poluată, netratată, lăsat o jumătate de oră la infuzat. Deși ceaiul verde în sine este bun, ceea ce vei obține tu sigur nu va fi un ceai care să-ți facă bine.

Nu spun că nu există și cosmetice naturale sigure și bune, dar nu tot ce este prezentat ca natural este bun de luat acasă. Un exemplu pozitiv în acest sens, îl reprezintă cosmeticele de la Hofigal, care au și super prețuri, după cum poți vedea aici, pe care eu le folosesc de ani de zile cu succes.

gel contur ochi Hofigal

Hofigal este producător românesc de cosmetice și suplimente pe bază de plante. Le știu de mult. Prin plafar sunt recomandate ca naturale, dar eu apreciez ca pe etichetele lor nu scrie NATURAL. Nu știu dacă toate produsele lor sunt 100% naturale (posibil să fie așa), dar cert este că nu au liste kilometrice de ingrediente cu nume greu de pronunțat. Sunt produse cinstite și bune.

Cât de bun este un produs BIO?

Dacă într-un șampon natural poți găsi parfumuri sau conservați nocivi, în cosmeticele bio nu trebuie să-ți faci griji pentru ele. Parfumurile de sinteză, chimice, sunt înlocuite cu parfumuri discrete, naturale, provenite în principal de la uleiurile esențiale folosite. Parabenii, metalele grele, ftalații, coloranții artificiali sunt și ele pe lista ingredientelor de care ai scăpat dacă folosești cosmetice bio. Când ai în mână un produs certificat bio, scapi de grija verificării etichetei. Asta în cazul în care nu ai o sensibilitate aparte sau probleme specifice, caz în care unele ingrediente, deși naturale și foarte benefice altora, nu ți se potrivesc. Eu am pățit-o cu un produs Bio foarte lăudat de alte persoane, care mi-a provocat tot felul de neplăceri.

Când apelezi la cosmetice bio, ai garanția unui procent mare de ingrediente naturale, chiar 100%, o bună parte dintre ele provenind din agricultura ecologică, cu un proces de producție atent controlat. Agricultura ecologică este crea practicată pe zone mai puțin poluate, nesufocate cu pesticide și alte chimicale menite să afecteze sănătatea solului, a apei, a animalelor și a oamenilor. Pentru ca un produs să fie certificat bio, el trebuie să conțin cel puțin 95% ingrediente naturale (față de doar 15% la un produs natural!).

Atenție, așadar! Bio nu înseamnă neapărat 100% natural.

Un exemplu pentru cine caută cosmetice bio cu 100% ingrediente naturale sunt cosmeticele Bio Urtekram, produse cu grijă în Danemarca.

sampon-matcha cosmetice bio Urtekram

Dacă vrei îngrijire naturală, sigură pentru tine și pentru mediu, atunci spre un șampon, o cremă, un gel de duș sau o pastă de dinți de la un astfel de brand trebuie să te îndrepți. În felul acesta, obții maximul de beneficii cu riscuri minime.

Natural sau bio?

Cu alte cuvinte, greu de decis ce este mai bine să folosim. Putem avea produse cosmetice naturale foarte ok, cu un procent mare de ingrediente naturale, foarte eficiente și accesibile, dar și cosmetice bio care să ne dezamăgească. Mențiunea bio garantează un procent ridicat de ingrediente naturale de proveniență sigură și absența anumitor compuși nocivi, dar nu face ca un produs să fie perfect.

Nu putem să ne alegem produsele strict după etichetă sau denumire. Compoziția cosmeticelor trebuie verificată întotdeauna cu atenție, ținând cont de propriile nevoi în materie de îngrijire. Ar fi bine ca site-ul de pe care ne aprovizionăm să aibă și lista de ingrediente pe pagina fiecărui produs. Un exemplu în acest sens este site-ul eherbal.ro. Toate produsele vândute de ei au lista de ingrediente pe pagina de prezentare și este foarte simplu să iei acea listă și să mergi pe un site de specialitate să vezi cât de recomandate (sau nu) sunt acele ingrediente pentru tipul tău de piele sau de păr.