Cu ce dezinfectăm suprafețele în această perioadă?

Toată lumea vorbește despre „coronavirus” (Covid-19). Unii ne temem de el, alții îl iau pe o glumă. Cert este că el există și efectele sale nu pot fi ignorate. Luat prea în serios de unii sau prea în glumă de alții, un lucru e cert: nu-i pot fi ignorate efectele. În 3 luni de când și-a făcut simțită prezența, peste 119,000 cazuri au fost semnalate pe plan internațional, dintre care 4,300 persoane au murit și 67,000 s-au însănătoșit. Rata de deces este destul de mare, iar răspândirea uluitor de rapidă.

Deși reprezentanții Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” declară că noul virus COVID-19 este “de 10 ori mai slab decât virusul gripal”, nu putem sta liniștiți. Este normal să se instaleze panica, având în vedere rata mortalității de 3,5%, față de doar 1% în cazul gripei sezoniere. Ne sperie și ideea de carantină sau izolare, și criza economică ce se anunță.

În România, numărul persoanelor diagnosticate cu Coronavirus crește de la o zi la alta. Am ajuns la 31 de cazuri și ne așteptăm la ce este mai rău, în principal din cauza semenilor care refuză să se autoizoleze. Sunt izolate la domiciliu peste 13,000 persoane. Din cei 31 de pacienților confirmați cu temutul virus, 6 au fost declarați vindecați și externați.

În acest context este normal să ne întrebăm ce putem face fiecare pentru a ne proteja. Pe rafturile magazinelor, pentru prima oară în ultimii 30 ani, s-au împuținat produsele de igiena personală – poate că era de dorit acest lucru și fără să trecem prin această experiență îngrijorătoare… Dar hai să fim pozitivi și să sperăm că acest imbold dat de noul virus să reprezinte un prim pas în schimbarea mentalității legat de igienă. Ca să-l cităm pe domnul Raed Arafat – Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „Spălatul pe mâini 20 de secunde cel puțin, după care dacă vrei să pui și soluție pe bază de alcool este foarte bine. (…) Dacă sunt pe bază de alcool și dacă le folosim, da, omoară coronavirusul, pentru că el este ucis de soluții pe bază de alcool și de soluții pe bază de clor. Soluțiile din piață pentru dezinfecția mâinilor sunt, de regulă, pe bază de alcool”.

Teme-te de Coronavirus, dar nu te panica! Infectarea poate fi prevenită într-o anumită măsură, dacă respectăm anumite reguli de igienă, pe care probabil le știi deja:

  • spălatul mâinilor des și corect
  • evitarea atingerii nasului, gurii, feței cu mâinile neigienizate
  • acoperirea nasului și a gurii când strănuți sau tușești (nu cu mâna!) sau când o fac cei de lângă tine
  • purtarea măștii de protecție în cazul în care te știi bolnav

Cei mai mulți ne temem nu pentru noi, ci pentru cei de acasă, copii sau bătrâni pe care îi putem îmbolnăvi. Există mari șanse ca virusul să fie dus acasă, nu? Trebuie să dezinfectăm ma bine și mai des. Cu ce dezinfectăm?

Piața este plină de dezinfectanți. Problema cea mai mare este că nu știi ce să alegi pentru că auzi și citești tot felul de declarații contradictorii. Unul cât mai puternic și concentrat, aș zice eu. Măcar, în felul acesta, știi că ți-ai luat toate măsurile posibile de protecție. Există un dezinfectant destinat profesioniștilor (HORECA), pe care – iată, în astfel de situații de urgență – îl poți folosi și tu acasă. BARDIVAL 96 de la Asevi este un agent de curățare și dezinfectare cu spectru larg (bactericid, fungicid), al cărui component activ este clorura de dimetildidecilamoniu, cu un timp de acționare de 15 minute. Luptă eficient cu  Candida Albicans, Aspergillus Niger, Enterococcus Hirae, Escherichia Coli, Staphylococcus Aureus și Pseudomonas Aureginosa.

BARDIVAL 96 dezinfectant

Pentru efect bactericid se diluează 6% din soluție, iar pentru efect fungicid 10%. Fiind atât de versatil, cu multiple aplicabilități, îl putem denumi dezinfectant universal:

  • Curăţă și dezinfectează orice suprafața alimentară (mese, mobilier, pereți, canalizări, conducte, pompe)
  • Curăţă și dezinfectează varii echipamente (electrocasnice, autovehicule, instalaţii aer condiționat)
  • Curăţă și dezinfectează orice obiect (ustensile de bucătărie, filtre, tacâmuri, tăvi, recipiente, materiale textile)
  • Curăţă și dezinfectează instalațiile de aer condiționat

Este un produs eficient și în stoparea reproducerii ciupercilor și a germenilor din băi, vestiare, zonele din jurul piscinelor și nu numai, acțiunea sa fiind foarte importantă împotriva afecțiunilor dermatologice ale picioarelor. Bardival este indicat pentru mediul spitalicesc ca dezinfectant și antibacterial în spațiile care nu presupun existența unui ambient chirurgical.

Bidonul de 5L poate ajunge într-o gospodărie pentru o foarte lungă perioadă de timp, soluția dezinfectantă urmând a fi amestecată cu până la 83L de apă.