Cum alegem tensiometrul
Tensiometrul este un aparat medical pe care tot mai mulți oameni vor să îl aibă în casă. La persoanele care trec de o anumită vârstă sau la cele la care există riscul de boli de natură cardio vasculară, este foarte important să își monitorizeze atent nivelul tensiunii arteriale și să încerce să o țină sub control atunci când apar probleme. E incomod și pentru noi, ca pacienți, și pentru medic să mergem mereu la cabinet ca să ni „se ia o tensiune”, cum obișnuim să spunem. Dacă avem un tensiometru în casă, lucrurile sunt simple. Tensiometre găsim pe „pe toate drumurile”, problema e că nu orice se găsește pe piață este bun. Eu vă spun din experiență că tensiometrele de încheietură nu prea sunt așa de strălucite și că, ce găsim prin supermarket-uri la oferte sunt de regulă cele mai proaste și mai puțin vândute modele.
E musai sa fie tensiometru de braț
Diferențele de preț există dar ele nu sunt foarte mari față de tensiometrele de încheietură. Însă, ca funcționalitate, cele de braț sunt mult mai precise, ele fiind recomandate și de către medici. Riști să nu știi niciodată cu exactitate care este valoarea tensiunii arteriale pentru ca tensiometrul de braț nu măsoară corect! Dacă le cumpărați online, aveți toate șansele să le achiziționați la prețuri foarte bune pentru că e mai simplu să căutăm prețuri și să le comparăm. Spre exemplu, AICI găsiți oferte foarte bune la tensiometre de braț de la firme recunoscute de către medicii din lumea întreagă.
Manual sau digital(electronic)?
De ce nu din supermarket?
De cele mai multe ori, aceste tensiometre din marile magazine, sunt neautorizate pentru utilizare sigură acasă sau sunt produse de la firme care nu prea vând pentru că lumea știe că nu oferă produse de calitate. Cel mai bine este să cumpărați tensiometrul de la farmacie sau online din magazine pe care le cunoaște bine toată lumea, care oferă garanție pentru produse și posibilitatea de retur în 14 zile sau chiar 30 de zile(cum este cazul eMAG.ro), în caz că nu vă place produsul sau are probleme. Poate că nu știți dar vă spun eu că, dacă cumpărați un aparat medical din farmacie sau supermarket și ajungeți acasă și vedeți că nu funcționează corect, nu mai puteți face nimic să îl returnați, trebui să mergeți cu el la garanție!
Care sunt cele mai bune firme de tensiometre?
La fel ca la haine și alimente, brandul face diferența și în cazul tensiometrelor. Astfel, cele mai bune firme producătoare de tensiometre ar fi Hartmann, Omron, Medisana, Beurer GmbH, Braun, Panasonic sau Sendo. Dacă găsiți o ofertă bună la o altă marcă de tensiometre, nu zice nimeni că nu trebuie să o cumpărați dar n-ar fi rău să întrebați medicul despre ea. Tensiometre Panasonic la prețuri foarte bune am gasit pe www.it-galaxy.ro și pe www.dwyn.ro.
Cel mai scump sau cel mai ieftin?
Nici una din cele două variante nu este una corectă. Un tensiometru digital de braț care costă sub 100 de lei, trebuie să vă ridice semne de întrebare. Nu vă bucurați că ați găsit cel mai ieftin aparat! De asemenea, nici nu aveți nevoie de o navetă spațială pentru a măsura corect tensiunea arterială. Prețul corect al unui tensiometru bun nu trebui să depășească 300 de lei. Nu vrem nici unul ieftin care să nu facă treabă bună, dar nici unul scump cu o serie de funcții inutile pe care nu știm să le folosim și de care nu avem nevoie. Până la urmă, dacă măsoară tensiunea arterială este perfect, nu avem nevoie de un aparat care să memoreze ultimele nu știu câte sute de măsurători. Putem să ne notăm valorile într-un carnețel!
Cele mai bune prețuri la tensiometre le-am găsit în aceste magazine:
Ți se potrivește manșeta?
Cheia pentru ca orice tensiometru să măsoare corect tensiunea arterială este prinderea corectă a manșetei pe braț. De unde știi dacă manșeta unui tensiometru ți se va potrivi sau nu? Tensiometrele aflate la vânzare în majoritatea magazinelor online au manșete reglabile, de mărime medie. Adică, dacă nu ai un braț a cărui grosime să iasă din limitele normalului(un braț scheletic sau unul foarte dezvoltat) vei putea folosi aparatul fără probleme! Dacă nu, manșete speciale pentru copii și persoane cu brațul foarte gros găsiți AICI.
Sper să va fie de folos aceste sfaturi și să puteți alege cel mai bun tensiometru. Sănătate!
Din pacate l-am ales, dintr-un supermarket, la reducere a fost 80 lei. Am avut cu pompita dar imi era imposibil sa -mi iau tensiunea cu el si fiindca sunt eu mai ciudata, am pulsul foarte slab, nici mama nu putea, ( nu auzea) desi fusese cadru medical dar am dat vina pe varsta 78 de ani…. nu-s de colea. Ea putea sa si-o ia dar la mine, nu. Cel pe care l-am achizitiont e cu manseta care se prinde de brat si l-am verificat ( comparat) cu cel al medicului. Stiu ca imi arata mai putin cu 1 gradatie, doua.