Cum să alegi cel mai bun grătar pentru picnic

Ne place tot mai mult în natură și adorăm picnicurile cu grătare la iarbă verde. Pot vedea asta în fiecare săptămână inclusiv pe bălțile și lacurile unde merg la pescuit. Primul lucru de care ai nevoie dacă vrei să te bucuri de o friptură în deplasare este un grătar. Mai precis, un grătar pentru picnic. În locurile special amenajate pentru grătăreală le cam găsești, dar este foarte aglomerat. Observ că foarte mulți sunt cei care optează pentru o baltă privată, unde plătesc o taxă de agrement, pentru a face un grătar la aer. Există și acolo grătare camping, dar numărul lor este destul de mic și trebuie să plătești în plus pentru ele. În funcție de loc, poți da 20-40 de lei pentru a închiria grătarul mobil de la administrație.

cel mai bun grătar pentru picnic din oțel și cornier, fabricat în România

De ce să nu-l ai pe al tău? Avantajele sunt că:

– recuperezi banii investiți în câteva săptămâni dacă ești genul care iese des, apoi chiar economisești pentru că nu mai plătești pentru închiriere.
– ai grătarul disponibil când ai tu poftă, nu stai să aștepți după el.
– îl folosești doar tu, deci nu stai sa cureți sau să repari după alții.
– îl iei cu tine oriunde vrei.

Iată și detaliile la care ar trebui să fii atent dacă vrei să alegi cel mai bun grătar pentru picnic!

Greutate

Nu este de dorit să alegi un grătar prea greu, oricând de calitativ ar fi. Îngreunează mașina, este dificil de manevrat. Nu te grăbi să îl cumperi nici pe cel mai ușor pentru că acela este mai mult ca sigur confecționat din tablă subțire, de proastă calitate, care nu va rezista prea mult. Vrei un grătar mobil, dar nu unul de unică folosință.

Dimensiuni

Și dimensiunea este important de analizat. Din nou, un grătar pentru picnic prea mare va ocupa prea mult loc în bagaj. Nu-ți va mai rămâne spațiu pentru sculele de pescuit, jucăriile copiilor și alte lucruri necesare la un astfel de picnic. Sigur că trebuie să ții cont și de mărimea familiei pentru care vei pregăti grătarul. Nu poți cumpăra un grătar prea mic dacă la masă veți fi de obicei 6-8 persoane. Vei arde cărbuni în plus și vei pierde timp gătind în mai multe reprize. Pentru o familie cu 3-4 membri, acest model este ideal.

Înălțime

Vrei să alegi cel mai bun grătar pentru picnic? Nu face greșeala de a lua unul din acela pitic, fără picioare. Nu vei avea deloc o poziție confortabila în timpul preparării fripturii. Există grătare special concepute pentru picnic cu picioarele demontabile. Ușor de transportat, montat și demontat, dar mai ales utilizat.

Atenție la înălțimea/adâncimea cuvei, adică a tăvii în care faci focul și pui cărbunii! Unele grătare sunt prea adânci și riști să rămâi cu carnea negătită sau să consumi prea mulți cărbuni. De asemenea, verifică neapărat dacă ai pe lateralele cuvei găuri pentru tiraj. Scopul lor este de a menține jarul aprins cât mai mult timp.

Materiale

Un alt detaliu căruia ar fi bine să-i acorzi atenție – materialele folosite la fabricarea grătarului. Oțelul reprezintă o bună alegere, dar atenție și la grosimea foilor de tablă folosite! Ar trebui să fie de minim 1.5 ca să te poți bucura cât mai mult timp de grătarul cumpărat. Majoritatea produselor ieftine pe care le găsiți prin magazine nu sunt rezistente. Unele sunt făcute doar prin îmbinarea unor table montat pe picioare. La primul grătar, deja se deformează.

Uite aici un producător autohton demn de luat în seamă. Grătarele sunt confecționate manual, în România, pe structură din corniere de oțel. Au garanție 12 luni și beneficiază de transport gratuit oriunde în țară. Prețurile mie mi se par corecte, mai ales că la multe dintre grătarele din ofertă primești și cadou ustensile pentru grătar, foarte utile.