Cum să te ferești de caniculă

„Ah, vară, cum ai tu puterea să ne faci să suferim și să ne mai și placă.” spunea Russell Baker.

Punem pariu că vara se numără printre anotimpurile tale preferate! Vine cu zile mai lungi, soare, concedii, dar și cu valuri de caniculă sau ploi torențiale… ai văzut și tu recent. Studiile arată că, pe lângă disconfortul termic, gradele în plus îi determină pe oameni să devină mai irascibili și uneori violenți. Hm, ce e de făcut? Măcar să știi să te ferești….

Iată câteva recomandări pentru a face faţă temperaturilor extreme:

Evită orele de vârf

Prima și cea mai des întâlnită recomandare a specialiștilor este să eviți orele când valorile termometrului pot ajunge și la 40 grade Celsius. Încearcă, pe cât posibil, să iți programezi deplasările în primele ore ale dimineții sau seara, după ora 18.

Hidratează-te

Deshidratarea intensa poate conduce chiar și la leșin în timpul caniculei, așa că nu uita să te hidratezi bine. O cantitate zilnica de cel puțin 2L de apa este recomandata, ideal fiind să o consumi la intervale regulate de 20-30 minute. Daca trebuie să ieși, ai grija să iei cu tine o sticla pe care să o poți reumple, pentru a avea necesarul de apa pe tot parcursul zilei.

Renunţă la alcool şi cafeină

Da, ştim, greu… Însă, tot din rațiuni care țin de deshidratarea corpului, este important să eviți băuturile care conțin alcool sau cafeină. Doar se știe că acestea au efecte diuretice sau laxative, ceea ce accelerează pierderea de apă și, implicit, stimulează deshidratarea.

Ai grijă la alimentaţie

Lichidele nu sunt singurele care contează în înfruntarea caniculei. În egală măsură, dieta este esențială pentru a-ți ajuta corpul să facă faţă temperaturilor ridicate. O alimentație bogată în fructe și legume va asigura organismului nutrienții necesari pentru a rezista caniculei.

Bea ceai la temperatura potrivită

Tot la capitolul lichide trebuie avute în vedere și ceaiurile. Dar nu toate ceaiurile sunt indicate! De exemplu, cel verde sau negru nu sunt recomandate din cauza conținutului de cofeină. Pe de altă parte, specialiștii recomandă ceaiurile de mentă, soc sau mușețel. Și mai este un secret aici – cel mai bine ar fi să consumi băuturile…călduțe. Contrar a ceea ce simte corpul tău inițial, nu se recomandă ca aceste ceaiuri să fie reci atunci când afară-i caniculă. Temperatura călduță a lichidului va ajuta la o mai bună termoreglare a organismului.

Protejează-ţi faţa şi capul

Expresia “m-a bătut soarele în cap” chiar are sens. Dacă stai fără protecție la nivelul capului, e posibil să fii chiar și mai afectat/ă de căldura soarelui și să te confrunți cu o insolaţie – care, în realitate, reprezintă o congestie a vaselor creierului. Așadar, dacă urmează să te expui prelungit la soare, ia cu tine o pălărie sau un batic și ochelari de soare. De asemenea, la fel de important este să îți protejezi și tenul cu o cremă cu SPF de minimum 30. Chiar dacă acest ultim sfat nu te va ajuta să resimți o temperatură mai scăzută, cu siguranță te va ajuta să ai un ten mai îngrijit și să eviți formarea acelor pete maronii de la soare. Pistrui nedoriți…

Alege cu atenţie hainele pe care le porţi

Faptul că negrul atrage căldura nu este un mit. Explicația este că lumina absorbită de pânza neagră se transformă în căldură. Un experiment realizat cu o cameră cu infraroșu a surprins tricouri de mai multe culori întinse la soare iar concluzia a fost că tricoul negru avea o temperatură cu aproximativ 12 grade Celsius mai mare decât cel alb.   

Așadar, recomandarea este ca atunci când ieși afară să porți haine deschise la culoare, de preferat albe și din țesături ușoare. De multe ori, oamenii evită hainele albe pentru că se pătează destul de ușor – cu transpirație, lichide, mâncare sau praf. Pentru a nu mai avea reținerile acestea, asigură-te că ai mereu în casă un detergent eficient care scoate petele cu ușurință. Detergentul lichid Asevi Rufe Colorate are marele avantaj că poate fi folosit atât pe rufele albe, cât și colorate, păstrând vii culorile hainelor tale preferate chiar și după multe spălări. Îl poți combina și cu un balsam pentru rufe cu un parfum proaspăt și natural care e imposibil să nu-ți placă. Asevi Puro Frescor va reduce și apariția cutelor și îți va face hainele mai moi, lucru perfect pentru țesăturile de vară din in sau bumbac.

Dacă-ți plac produsele Asevi și vrei să le cumperi mai ieftin, poți folosi codul CAIETULCRISTINEI la comenzile de pe Asevi.ro și ai reducere 15%. Se aplică doar la comenzi de peste 120 RON. Ai toate detalii în acest articol.

Prin urmare, pentru ca și vara aceasta să rămână o amintire plăcută pentru tine, ia aminte la recomandările specialiștilor și nu subestima efectele negative ale caniculei. Eu vara nu doooorm…