Ești în căutarea unui laptop? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să faci o alegere bună!

Chiar dacă smartphone-ul și/sau tableta îți sunt mereu la îndemână, atunci când vine vorba de munca serioasă, laptopul face legea. Achiziționarea unui laptop presupune, de regulă, o investiție solidă și de aceea e recomandabil ca aceasta să fie efectuată chibzuit.

sfaturi laptop

Primul lucru necesar este să te gândeşti la ce anume vrei să foloseşti laptopul şi apoi să analizezi ofertele disponibile în funcţie de specificaţiile tehnice, design şi de informaţiile importante pe care le poţi afla din review-uri. Mai jos îți prezentăm câteva sugestii bune de luat în seamă atunci când decizi că e momentul să îți faci cadou un laptop.

Ecranul

Indiferent de diagonala ecranului (e o chestiune de gust și vei face o alegere în dependență de cum, cât și unde vei folosi laptopul, evident unul cu o diagonală mai mică înseamnă mai puține kilograme în geantă, deci alegi ce-ți convine), trebuie să fii atent la performanţele acestuia. Cea mai comună rezoluţie este în continuare 1366×768 pixeli, însă există numeroase modele care oferă rezoluţie 1600×900 pixeli chiar şi la preţuri decente. Rezoluţia Full HD 1920×1080 pixeli se regăsește la laptopurile care costă destul de mult, deci trebuie de chibzuit bine dacă ai nevoie de așa ceva.

De asemenea, nu uita alte aspecte importante ale ecranului, cum ar fi unghiurile de vizualizare, luminozitatea sau contrastul. Din acest punct de vedere este obligatoriu să testezi laptopul înainte de achiziţionare pentru a nu avea surprize neplăcute.

Dotările tehnice

De cele mai multe ori, pentru laptopurile de buget găsim o componentă bună și una mai slabă. Foarte rar, dacă nu chiar niciodată, producătorii vor face favoruri, ca să ne ofere ieftin și bun. În funcție de buget poți alege un laptop cu un hardware mai performant sau mai puțin performant. Cele mai importante componente sunt: procesorul, placa de bază, placa video și mediul de stocare. Restul componentelor ori nu se cunosc, ori nu sunt așa de relevante. Adică un RAM poate fi ușor îmbunătățit sau suplimentat ulterior. La fel și cu hard-urile (HDD), le rezolvi ulterior dacă intervine necesitatea. Sugerăm totuși ca RAM-ul să fie de cel puțin 8 GB, iar HDD-ul să aibă minim 500 GB, însă există şi modele de 1 TB și mai mult. Totodată, deși e puțin probabil să fie altfel, e necesar să verifici dacă laptop-ul dispune de tehnologii Wi-Fi şi bluetooth integrate, dar şi de porturi USB 3.0 şi HDMI.

Autonomia (Bateria)

Autonomia unui laptop variază semnificativ în funcţie de dotările tehnice şi de modul în care utilizezi portabilul, însă rareori vei găsi modele care să reziste fără curent electric mai mult de patru ore. De regulă, astfel de performanţe sunt atinse de laptopurile cu procesoare cu consum scăzut de energie, iar în jocuri recente o autonomie mai mare de o oră poate fi considerată o performanţă.

Design și sistem de operare

Fiecare dintre noi are un design de laptop preferat, însă chiar şi în acest caz trebuie să fii atent la micile detalii care contează: verifică din ce material este realizată carcasa, ce tip de ecran are laptopul, dacă amprentele şi praful se depun foarte uşor, cât de bune sunt tastatura şi trackpadul (e foarte salutabil să poți testa și confortul de utilizare). Încearcă să afli cât de mult se încinge laptopul dacă îl utilizezi timp îndelungat, unde există ventilatoare şi cât de bine sunt poziţionate porturile.

Cât ține de sistemul de operare, iarăși trebuie să recunoaștem că a fi foarte obiectiv e complicat. Fie că vorbim de Windows, Linux sau oricare alt sistem de operare, întotdeauna se vor găsi adepții unui sau altui sistem, pentru că oricare din ele au atât avantaje cât și dezavantaje. Sugestia noastră este să alegi un sistem de operare pe care îl cunoști deja și ai garanția funcționalității sale în timp.

Întrucât laptopul este un produs relativ scump, fă tot posibilul să cunoşti cât mai multe detalii despre aceste componente înainte de achiziţionare. Totodată, ar fi bine să te interesezi de pe acuma și de ceva firme care îți pot presta, la necesitate, servicii calitative de reparație laptop, pentru că nimic nu este veșnic.

Nu ne rămâne decât să-ţi dorim să faci o alegere corespunzătoare nevoilor tale și să-ți servească mult și bine.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *