Faptele mici nasc schimbări mari și… generali

De câte ori ai văzut un anunț umanitar pe TV sau pe internet și ai trecut trist mai departe, spunându-ți că nu îi poți ajuta pe toți? De câte ori nu ai plâns văzând reportaje despre soarta copiilor abandonați și a celor care suferă de boli cumplite și își trăiesc copilăria pe paturi de spital cojite, așteptând o minune? Ai fi vrut să faci ceva, dar ce? Nu poți schimba tu sistemul medical, nu te poți război cu Dumnezeu, nu poți susține financiar schimbarea. Ai dreptate. Nu poți. Nu poți singur. Dar împreună putem. Pentru că împreună devenim puternici.

Ceea ce nu putem face noi, fac marile companii. Cele cărora le pasă. De pildă, Compania HARTMANN, producător de origine germană în domeniul produselor de asistență medicală și de igienă, sprijină Asociația Inima Copiilor cu produse consumabile necesare asigurării unor servicii medicale de calitate pentru aflați în programele dezvoltate de aceasta. Inima Copiilor este organizația neguvernamentală care a construit Centrul de Excelență în cardiochirurgie de la spitalul Marie Curie, un centru care salvează anual viețile a sute de copii din România. HARTMANN susține această asociație, Inima Copiilor, cu produse destinate atât îngrijirii bebelușilor internați, cât și desfășurării activității medicale pe secția de terapie intensivă și în blocul operator de Cardiochirurgie din cadrul spitalului Marie Curie.

Este un exemple de implicare și angajament. Dacă mai multe companii pe profiluri care au legătură cu sistemul medical s-ar gândi să doneze ceva din produsele lor, Româna chiar ar putea deveni un loc mai bun. Și nu doar ei. Și noi putem contribui la asta. Cu leul ăla pe care îl dăm mereu pe punga de la supermarket pentru că suntem iresponsabili și ne cade greu să cărăm după noi o sacoșă de pânză. Cu leul ăla care a căzut pe jos și ne-a fost prea rușine să ne aplecăm după el. Cu leii aceia pe care îi dăm pe lucruri pe care le luăm pentru că sunt la reducere, nu pentru că avem nevoie de ele. Și dacă financiar nu se poate și nu se poate, ajutorul îl putem oferi altfel.

fapte-mici-in-romania

Poți ajuta copiii bolnavi făcând voluntariat într-un spital sau într-o instituție care luptă să îi ajute, așa cum este asociația Inima Copiilor. Poți ajuta un bătrân neputincios doar zâmbindu-i, dându-i o îmbrățișare și o mână care să-l ajute să se ridice mai ușor din patul suferinței. Orice vorbă bună, orice încurajare sunt o formă de implicare și vor conta la final. La fel de util este să promovezi proiectele și companiile care se implică în ajutorarea acestor semeni.

La asta s-a gândit și Chinezu (bloggerul Cristian China-Birta) atunci când a constituit Comandamentul Pentru Fapte mici. Este un comandament din care putem face parte și noi. Odată cu înscrierea, devii soldat în slujba binelui. Arma ta nu este baioneta, nici mitraliera. Vom ataca problemele și nepăsarea cu armele pe care le mânuim noi cel mai bine – postările din social media.

Comandamentul pentru Fapte Mici(1)

Vrei să devii soldat și să susții faptele mici care sunt cheia marilor schimbări? Trebuie doar că citești articolul de aici, să faci o primă postare în care să incluzi informațiile de transmis la prima sarcină, să adaugi hashtag #FapteMici și să trimiți linkul postării tale pe mail cristi@kooperativa.ro. De-acum te-ai înrolat. Ești sub comanda directă a temutului și curajosului comandat de oști înarmate cu Facebook și Instagram, Chinezu.

În fiecare săptămână vine ordin nou, sarcină nouă. Fiecare ordin executat, fiecare postare despre fapte mici care construiesc România de mâine îți va aduce înaintarea în grad. Astfel că, după doar cinci săptămâni de luptă pe frontul promovării faptelor bune, vei deveni deja general, un general pe care Istoria Faptelor Bune îl va ține minte, un general care n-a avut bani să schimbe soarta copiilor bolnavi sau pe a bătrânilor abandonați, dar un general care sa implicat și nu s-a făcut că nu vede și nu aude de problemele din jur. Un general care, prin postările lui, promovând faptele mici, a deschis și altora apetitul pentru instigare la promovat sau chiar făcut fapte bune.

O faptă mică tu, o faptă mică eu, o faptă mică ei și puterea exemplului. Doar de aceste ingrediente avem nevoie pentru a prepara binele cel mare, o rețetă de care se vor bucura toți cei aflați în situații grele. Implicarea poate salva vieți, schimba destine și construi un viitor mai bun. Implicarea te va face să te simți bine cu tine însuți. Unii donează bani, unii produse. Alții pot dona timpul lor, un zâmbet, puțin spațiu pe contul lor de Facebook sau Insta. Hai în Comandamentul pentru fapte mici! Dăruiește implicare. Ajută-i pe alții să ajute acolo unde tu nu poți. Misiunea ta va fi mai importantă decât crezi. Împreună putem declara război nepăsării, învinge neputința și cuceri speranța.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *