Fulgii de ovăz te ajută să slăbești mai mult decât „sala”. De ce?
Care este primul sfat pe care îl primești atunci când îi spui cuiva despre dorința ta de a da câteva kilograme jos? Schimbă-ți stilul de viață: mănâncă sănătos și fă mișcare! Sună atât de simplu, dar este al naibii de greu să faci asta. Cu problema asta ne confruntăm toți, indiferent de vârstă. Stilul de viață este mai greu de schimbat decât mentalitățile, care sunt „închisori pe termen lung”.
Foarte mulți sunt cei care se apucă de mers la sală. Din păcate, fără schimbări la capitolul alimentație, rezultatele nu vor fi cele așteptate. Se pare că ceea ce punem în farfurie este mai important decât sportul. Pierderea în greutate înseamnă dietă într-o proporție de 75%, doar diferența de 25% datorându-se activităților fizice. Da, așa de mult contează ce mâncăm (sau nu)!
Veți fi uimiți să aflați că s-au efectuat studii care au arătat clar că se slăbește mai mult cu regim decât cu sport. Subiecții care au ținut dietă și nu au făcut sport, au slăbit cam 10 kg în 15 săptămâni. Cei care au făcut sport, dar nu au ținut regim deloc, au slăbit doar 3 kilograme în 21 de săptămâni.
Mai puține calorii – cheia spre slăbit
Nu degeaba, cele mai multe diete au la bază principiul calculării caloriilor. Un aport caloric mai mic înseamnă neapărat kilograme date jos. În funcție de cât de mult ai de dat jos și cât de repede vrei să se întâmple asta, scoate 500-1000 de calorii din alimentația zilnică și vei avea rezultate. Cea mai simplă cale de a reduce numărul caloriilor consumate este să eviți prăjiturile, biscuiții, pâinea albă, mâncărurile prăjite sau sosurile grase.
Crezi că organismul tău nu va rezista cu mai puține calorii? Nimic mai greșit. Dacă ai grijă să alegi ce alegi, poți mânca pe săturate în contul celor 1000-1500 de calorii pe care ți le permiți. Și vei avea mai multă energie decât atunci când mâncai ce nu trebuie. Caută alimente care să-ți țină de foame! Legumele nu pot lipsi. Completează orice masă cu o garnitură bogată în legume, fie ele crude, fierte sau pe grătar.
Fulgi de ovăz – recomandarea sportivilor și a vedetelor
Un alt aliment pe care ar trebui să-l consumi zilnic – fulgii de ovăz. Sportivii îi consumă tot timpul. Un mic dejun bazat pe fulgi de ovăz va face minuni cu organismul tău. Ovăzul este un super aliment, plin de nutrienți de care ai nevoie. O jumătate de cană de fulgi de ovăz îți asigură peste 30% din doza zilnică recomandată de magneziu, 20% din cea de fier și 40% din cea de B1. De aici buna dispoziție și energia pe care o dau.
Cum rămâne cu caloriile? Câte calorii are acea jumătate de cană de fulgi de ovăz? DOAR 65 de calorii, în condițiile în care o banană are 90 de calorii!
Un studiu publicat în “Molecular Nutrition & Food Research” arată că fulgii de ovăz conțin beta-glucani. Aceștia sunt capabili să elibereze în organism un hormon antidepresiv și promotor al stării de sațietate, limitator al apetitului. De asemenea, beta-glucanul ajută persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să își regleze nivelul de glucoză din sânge.
Optează, dimineața, pentru un bol de fulgi de ovăz cu lapte, iaurt sau băutură vegetală și câteva fructe! Îți vei asigura energia pentru toată ziua și nu vei resimți foamea prea curând. Asta înseamnă că la prânz nu vei mai fi tentat/ă să consumi așa multe calorii. Dacă și prânzul va fi bine gândit, nu vei mai simți nevoia să mănânci mai mult decât trebuie nici seara, acasă.
Nu doar sportivii sunt fani ai fulgilor de ovăz, ci și vedetele. Printre numele mari care au amintit de fulgii de ovăz ca parte importantă din alimentația lor enumerăm pe Jenifer Aniston, Khloe Kardashian, Sofia Vergara, Ryan Reynolds, Hugh Jackman, Ben Affleck. Și toți arată bine!
Consumul regulat de fulgi de ovăz combinat cu mesele regulate, odihna suficientă și cu ceva mișcare reprezintă o soluție sigură pentru a pierde kilogramele în plus. Da, ai citit bine! Facem și mișcare. Faptul că numărul kilogramelor pierdute a fost mai mare la subiecții care au consumat fulgi de ovăz, decât la cei care au mers la sală, nu înseamnă că sportul nu ajută! La cei care merg la sală, slăbirea este mai lentă (ca număr de kilograme) pentru că masa adipoasă este înlocuită cu masa musculară. Scăderea aici este mai degrabă în volum. Așa că, cel mai bine, consumi și mâncare sănătoasă (fructe, legume, fulgi de ovăz, nuci, semințe) și faci și sport!