5 greșeli GRAVE pe care stăpânii le fac în materie de hrană pentru câini

Sunt posesor de câine de 7 ani. Mă declar un om mai fericit de când am câine, dar asta nu însemană că nu am întâmpinat și probleme de-a lungul timpului. O parte dintre ele au fost de natură digestivă și aproape toate au avut drept cauză alegeri și acțiuni greșite din partea mea. Un câine este ca un copil de un anișor. NU știe ce e bun pentru el, ce îi face rău. El știe doar ce vrea. E de datoria ta, ca stăpân, părinte sau prieten (cum vrei tu să te numești), să alegi pentru el doar ce știi că nu-i face rău și să-l hrănești corect din toate punctele de vedere. Care sunt principalele greșeli de care trebuie să te ferești?

1. Mâncarea de oameni

Foarte mulți sunt cei care își spun că, dacă o ciorbă sau tocăniță sunt bune pentru ei, atunci sunt bune și pentru câinii din dotare. Nimic mai fals. Sistemele noastre digestive sunt foarte diferite și multe din alimentele/mâncărurile pe care stomacul nostră le acceptă sunt otravă pentru stomacul unui câine. Cartofii, varza, mezelurile (care nu ne fac bine nici nouă!), ciocolata, mâncărurile condimentate (mici, cârnați) sunt total de evitat.

2. Excesul de proteină

Da, un câine are nevoie de proteine, dar nu doar de ele. Este o greșeală la fel de mare să-i dai câinelui carne, carne și iar carne. În scurt timp va începe să se îngrașe, să piardă mai mult păr decât de obicei și să aibă probleme digestive sau hepatice. La fel ca omul, și câinele are nevoie de câte puțin din toate: proteine, vegetale, carbohidrați. Trebuie să-și ia din alimentație toate vitaminele și nutrienții necesari unei bune dezvoltări și funcționări.

De aceea hrana ideală este hrana specială pentru câini, alternând variantele umede cu ele uscate. Pe www.animax.ro găsiți zeci de sortimente de hrană pentru câini. Puteți să vă consultați direct cu ei sau cu veterinarul pentru a o alege pe cea potrivită.

3. Hrana prea ieftină și de proastă calitate

Am zis să fie hrană pentru câini, dar trebuie precizat că nu tot ce este mâncare pentru câini este bun. Pe piață există mărci și sortimente care nu sunt deloc ce v-ați aștepta să fie. A cumpăra 10 kilograme de boabe pentru câini la un preț la care brandurile care se respectă v-ar oferi doar un kilogram, este ca și cum v-ați imagina că într-o șuncă de pui la 18 lei/kg au pus exclusiv piept de pui (care e vreo 24 de lei/kg).

Niciun medic veterinar nu-ți va recomanda să te zgârcești când vine vorba de calitatea hranei. Ceea ce crezi că economisești acum, cumpărând nici-tu-nu-știi-ce, vei da mai târziu înzecit pe tratamente! Mai bine te axezi pe genul acesta de hrană pentru câini ieftină, dar de calitate, și știi că îi asiguri câinelui tot ce-i trebuie pentru ca stomacul, oasele, articulațiile, inima să funcționeze normal. De ce crezi că lui i-ar face bine o mâncare plină de aditivi? De încercat Petkult, hrană din ingrediente 100% naturale (o găsiți în magazinele Animax din toată țara și online pe animax.ro)!

4. Lipsa de varietate

Bun, i-ai luat hrană uscată cu pui sau cu vită de la un brand pe care medicul veterinar ți l-a tot lăudat. Nu e suficient. Câinele are nevoie de varietate. Ți-o place ție friptura cu salată, dar nu poți mânca un an de zile, de trei ori pe zi, aceeași mâncare, nu? Indiferent de brand, pe site-urile și în magazinele de specialitate, de tipul Animax, vei găsi cu siguranță mai multe sortimente din care să poți alege. Există hrană pentru câini cu pui, vită, miel, ton, curcan, porc, rață, iepure, sardine, cod, vegetale. Ai de unde alege!

5. Hrană și recompense fără număr

Să nu crezi că, dacă îi oferi o hrană pentru câini bine aleasă, îi poți da oricât și oricând să mănânce. Pe fiecare ambalaj de mâncare pentru câini există instrucțiuni de dozare în funcție de greutatea și stilul de viață (activ sau sedentar) al câinelui. Trebuie respectate!

O altă problemă o reprezintă recompensele pe care câinii le cerșesc și stăpânii le oferă în exces. Este ca și cum tu ai avea nevoie și voie să consumi 1500 de calorii pe zi, îți calculezi mesele în așa fel încât să nu le depășești, dar bagi bonus două batoane de ciocolată. Același efect îl au recompensele prea dese la câini.

Dacă faci aceste greșeli, e timpul să te oprești! Câinele tău va avea de suferit. Sper că-l iubești suficient pentru a te opri la timp.

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *