Limba engleză – cursuri la distanță sau cursuri la centru?

Una dintre prietenele mele a început, de vreun an de zile, un curs de limba engleză la distanță. Primește cursurile prin poștă, are și materiale audio care să o ajute cu pronunția, are teme de făcut și chiar primește note.

Îmi imaginam că a avansat mult în acest timp. Surpriza neplăcută a fost când am provocat-o la o discuție banală și am realizat că nu poate duce la final acea conversație. Nu că aș fi eu vreo avansată, dar prea multă gramatică și prea puțin vocabular și conversație în cursul ăla!

Asta m-a făcut să mă întreb dacă e chiar atât de ok, cum am crezut eu la început, să înveți limba engleză prin corespondență. Făcând o comparație între evoluția ei și cea a unui fost coleg de facultate, care a luat câteva luni lecții de engleză pentru începători la centrul de cursuri Capri din București, am ajuns la concluzia că e mai bine să înveți o limbă străină la centru decât acasă.

Da, e puțin mai complicat, îmi dau și eu seama de asta. Mai ales pentru cei din provincie, unde e mai greu de găsit un centru unde se țin astfel de cursuri. În capitală, dacă dai o căutare pe Google după expresia cursuri engleză București, singura problemă va fi că nu vei ști ce să alegi dintre toate rezultatele afișate de motorul de căutare.

De ce e mai incomod să iei cursuri limbi străine la un centru?

  • pentru că depinzi de programul lor de cursuri, nu poți învăța când vrei tu, ca în cazul unui curs la distanță.
  • pentru că pierzi timp în trafic ca să ajungi la cursuri.

învață limba engleză

Care sunt avantajele unui curs în mediu organizat?

  • cursurile în mediu organizat (la clasă, cu profesor) sunt potrivite pentru orice vârstă, chiar dacă o iei de la 0. Atât cei mici, cât și cei mai în vârstă vor putea să invețe rapid să poarte conversații simple într-o limbă străină. Învățatul din cărți este pentru cei care au deja o bază de cunoștințe.
  • nu există riscul să amâni o lecție pentru că nu ai timp și chef. Când alegi să înveți acasă, lucrul ăsta se întâmplă frecvent. Îți spui că o să citesți mâine, mâine o lași pe poimâine și, uita-așa, vine data la care trebuia sa predai tema și tu nu ai făcut nimic. La centru ai program fix.
  • ai ajutor permanent din partea profesorilor. Orice întrebare primește răspuns pe loc. La cursurile distanță, de obicei, ai un număr limitat de întrebări pe cale le poți pune profesorului, iar treaba asta o poți face doar atunci când predai tema.
  • comunici verbal cu profesorul și colegii, iar asta este cea mai bună metodă de învățare. Vă provocați unul pe altul, învățați unul de la altul, nu ești doar tu cu un caiet de studiu și un CD care vorbește ca o moară stricată. Sigur că există și cursuri interactive pentru acasă, dar acelea sunt foarte scumpe.
  • prețurile mai mici decât la cursurile la distanță și decât la meditațiile în particular.

Recunosc că, dacă ar trebui să învăț acum o limbă străină, m-ar tenta posibilitatea de a face asta în confortul propriei canapele, dar mă gândesc și la avantajele expuse mai sus, care nu sunt deloc de neglijat. Să le aveți și voi în vedere! De ce să nu înveți mai repede, mai bine și cu o investiție mai mică?

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *