Mușcătură de căpușă? Testează-te acasă pentru boala Lyme

Căpușele – urâte și periculoase ființe!

Multe cazuri de mușcături. Multe la copii. În intervalul mai–septembrie sunt înregistrate cele mai multe cazuri de mușcături de căpușă. Noi vrem să ne ducem copiii în natură, la aer curat, dar acolo pândește ea, vietatea cu corpul oval, plat și multe picioare. Se urcă pe tine, te înțeapă și se hrănește cu sângele tău. Și îți poate, astfel, transmite o bacterie car provoacă temuta boală Lyme.

Există mai multe șanse să fii mușcat de căpușă în zonele cu iarbă, tufișuri și pădure, căci căpușele preferă solul umbrit și umed, dar nu înseamnă că în alte locuri ești complet ferit. Ele pot fi aduse de vânt oriunde. Te întrebi de ce nu toți oamenii mușcați de căpușe o fac? Pentru că doar 17% din căpușe sunt purtătoare ale acestei bacterii.

Vestea bună este că bacteria nu se transmite în secunda doi, ci căpușa are nevoie de un timp de hrănire de peste 24 de ore ca să o poată trece în sângele nostru. Prin urmare, o analizare atentă a corpului după fiecare ieșire în parc/la picnic/la pădure este foarte importantă. Și utilizarea spray-urilor anti-căpușe este un bun scut.

Ce se întâmplă dacă totuși ai fost mușcat de o căpușă? Ea trebuie îndepărtată cât ma repede de pe corp. Recomandabil ar fi la medic! Dacă ea a căzut deja, dar tu ai pe corp ceva ce seamănă a mușcătură de căpușă, trebuie să faci neapărat un test pentru a vedea dacă periculoasa bacterie a ajuns în corpul tău. Cu boala Lyme nu este de glumit!

Primul semn al infecției este eritemul migrator – acesta apare în 60-80% dintre cazuri și de aceea absența lui nu înseamnă întotdeauna absența infecției. Eritemul migrator se poate instala oricând între 3 și 30 zile de la momentul mușcăturii, prezentându-se ca o erupție cutanată roșiatică și nedureroasă, cel mult însoțită de prurit sau de senzația de arsură. Pe măsură ce timpul trece, edemul se extinde circular, devenind un halou roșu cu o decolorare centrală – de aici și aspectul de ”semn de tras la ţintă” sau de ”ochi de bou”. De multe ori simptomele pot fi înșelătoare, semnele infecției fiind asemănătoare cu cele ale gripei: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii.

Cel de-al doilea stadiu al bolii este denumit infecția diseminată și apare numai dacă pacientul nu primește tratamentul corespunzător, însemnând că bacteria s-a răspândit în organism prin intermediul sistemului sangvin și limfatic. Simptomele acestei etape sunt variate și nu neapărat specifice pentru boala Lyme, motiv care poate întârzia punerea diagnosticului. Afectarea sistemului nervos poate include simptome precum meningita, paralizia nervului facial și a altor nervi cranieni, encefalomielita sau sensibilitatea la lumina. La nivel cutanat apar multe leziuni asemănătoare  cu eritemul migrator. La nivel cardiac apar tulburări de ritm, palpitații sau miocardite. Iar la nivel articular se pot întâlni tumefieri ale articulațiilor.

Ultimul stadiu al bolii, fază cronică, apare după mai mulți ani de la infectare, având consecințe severe: dermatită cronică atrofiantă, reumatism cronic (artrită Lyme) sau tulburări cronice ale sistemului nervos.

Cum te testezi pentru boala Lyme? Simplu, acasă. Recent, BARZA a lansat pe piața din România Testul RAPID pentru Boala Lyme cauzată de mușcătura de căpușă, fiind foarte ușor de utilizat și având o precizie de 90%.

test barza boala lyme capuse

Astfel că e nevoie de o picătură de sânge recoltată cu pipeta și picurarea acesteia în caseta de testare – după ce sângele este absorbit, adaugă 5 picături din flaconul cu soluția diluant. În 10 minute este posibilă detectarea anticorpilor specifici (IgM) în cazul infectării cu Borrelia, la 2-6 săptămâni după mușcătura de căpușă. Iar în cazul confirmării infectării, consultă de urgență medicul pentru prescrierea unui tratament cu antibiotice.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *