Prețuiește viața! Fii treaz la volan!

Cover_FB_volan

Accidentele rutiere au multe cauze. Unele se produc din cauza pietonilor care traversează prin loc nepermis. Altele din cauza unor defecțiuni tehnici la automobile. Altele din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Totuși, cele mai multe sunt provocate de șoferii neatenți. Multe dintre ele ar putea fi evitate dacă șoferii ar fi cu adevărat treji atunci când urcă la volanul mașinii.

Treaz nu înseamnă să ai ochii deschiși și să nu sforăi, deși e drept că există și multe accidente cauzate de șoferii care adorm la volan. Primul pas pentru evitarea unei astfel de situații este să nu ne urcăm niciodată obosiți la volan. Indiferent unde trebuie să ajungi și la ce oră, viața e mai importantă. Dacă nu-ți pasă de-a ta, amintește-ți că, atunci când conduci, ești responsabil și pentru viețile altora care nu sunt pregătiți să moară. În plus, ar mai trebui să știi ceva: de fiecare dată când iei o pastilă (fie după ureche, fie la recomandarea medicului, ar trebui să citești foarte bine prospectul medicamentului respectiv). Unele pastile dau somnolență, altele pur și simplu dau tulburări de atenție. Ține minte că o pastilă te poate ucide!

Purtarea centurii de siguranță nu mai este de mult opțională. Nici nu ar fi trebuit să fie vreodată. Centura nu e făcută ca să îngreuneze viețile oamenilor, ci ca să le salveze. Centura a făcut diferența în multe accidente rutiere și o poate face și în cazul tău! Nu contează că mergi doar până la buticul din colț, pune-ți centura! Nu știi când vei fi nevoit să pui o frână bruscă și riști să zbori prin parbriz.

Nu consuma alcool dacă ai de gând să te urci la volan! Legea asta nu este dată pentru că se oftică polițistul că tu ai băut bere și el nu. Legea este dată pentru a mă proteja pe mine, ca pieton, și pe tine, ca șofer. Alcoolul afectează serios capacitatea de concentrare și reduce simțitor viteza de reacție a șoferilor. Dacă ai băut, mai bine iei un taxi sau suni un prieten să vină să te ia de la petrecere. E mai sigur așa, și pentru tine, și pentru mașină, și pentru mine.

Un șofer responsabil își verifică periodic mașina pentru a descoperi la timp eventualele probleme la sistemul de frânare sau la cel de direcție. Știm cu toții că piesele auto și manopera sunt scumpe dar mai știm și că viața este neprețuită. În plus, banalele plăcuțe de frână, schimbate la timp, te pot salva de o daună de mii de lei, dacă îți pasă cumva mai mult de starea mașinii decât de viața ta.

Ține ochii la drum! Nu contează că cel mic tocmai a vărsat iaurt pe el sau nevasta îți arată ceva pe trotuarul de vizavi! Ochii trebuie să fie mereu la drum și în oglinzi. Uită și de telefonul mobil. Mâinile tale trebuie să fie libere pentru a putea face orice manevră în timp util. Poți foarte bine să folosești o cască bluetooth sau un car kit. Nu spun că o convorbire nu poate fi periculoasă (pentru că o parte din creier se concentrează pe ea și uită de volan) dar tot e mai bine așa decât să ții telefonul la ureche!

Și treaba aia, cu drum nevaforabil, e un basm! Dacă tu, ca șofer, ai grijă să păstrezi distanța regulamentară, să adaptezi viteza la starea drumului și la condițiile meteo, accidentele sigur vor fi evitate.

Casetofoanele sunt și ele un real pericol. Câți șoferi nu ajung să provoace accidente pentru că s-au aplecat, pentru o fracțiune de secundă, să schimbe postul de radio sau să dea volumul mai tare? O telecomandă ajută destul de mult, cu singura condiție să aibă puține butoane pe care să le înveți rapid și să nu mai fii nevoit să te uiți la ea când o folosești.

Cover_FB_masina

Dacă utilizezi GPS-ul sau un sistem de navigație, nu te pierde cu ochii în el în timp ce conduci. Cel mai bine ar fi să tragi pe dreapta câteva secunde, să introduci datele necesare sau să studiezi harta, și abia apoi să îți reiei drumul. 

Astea toate înseamnă să fii treaz la volan! Pentru tine le-am scris și sper că nu doar le-ai citit, dar ai și înțeles mai bine de ce NU înseamnă NU când vine vorba de condus când ești obosit sau sub influența alcoolului sau a medicamentelor. Respectă regulile și te vei putea mândri cu faptul că ești un șofer responsabili! Ajută-i și pe alții să devină mai responsabili și dă un share acestui articol! Cu cât află mai multă lume despre campania Fii treaz la volan, cu atâta șoselele vor deveni un loc mai sigur pentru noi și pentru copiii noștri.

Respect pentru cei pentru că a demarat această campanie, respect pentru toți șoferii care vor învăța ceva din ea, respect pentru firmele precum Endotec, care susțin practic acest proiect (în fiecare colet expediat în perioada campaniei, vor include și o broșură despre campanie).

Drum lin și nu uita să stai treaz!

 

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *