3 motive să alegi produse ecologice pentru bebeluși
Viața părinților din ziua de azi este mult mai ușoară decât a celor de acum 20-30 de ani. Așa mă gândeam eu până să devin mătușă. Apoi mi-a trecut. E drept că ai mașină de spălat, că ai apă caldă în permanență și o mulțime de aparate pentru preparat mâncarea bebelușului și să practic ai mai mult timp liber să te joci, să comunici eu el. Dar, din unele puncte de vedere, situația chiar s-a îngreunat. Când zic asta mă refer mai ales la alegerile pe care trebuie să le facă un părinte.
Acum 30 de ani era simplu – toată lumea folosea scutecul textil. Azi sunt atâtea tipuri de scutece, că nu mai știi la care reclamă să te uiți și pe care să o iei de bună. Unii zic că dacă sunt bumbac, sunt bune oricum. Alții sunt de părere că e musai să fie bumbac ecologic. E la modă asta cu ecologicul. Haine din bumbac ecologic, detergenți ecologici, chiar și pentru adulți, nu doar pentru bebeluși. O vreme am crezut eu însămi că astea sunt doar fițe. Treptat am înțeles de ce ecologic înseamnă mai sănătos, am înțeles de ce e bine să ne orientăm spre produse ecologice bebeluși.
Potențialul alergen este mai mic
Haideți să ne referim în primul rând la scutecele pentru bebeluși pentru că ele sunt primele care intră în contact cu pielea lor. Majoritatea scutecelor obișnuite de pe piață sunt pline de compuși nocivi. Știu că inclusiv despre șervețelele umede citisem un raport al ANPC din care reieșea că aproape toate mărcile de pe piață sunt periculoase pentru pielea copiilor. Ăsta e primul avantaj major al produselor ecologice – că sunt prietenoase cu pielea.
Rămânând la capitolul scutece ecologice bebeluși, părinții trebuie să înțeleagă că acestea nu au nicio treabă cu clorul, latexul, parfumul sau coloranții (ca scutecele clasice) și reușesc totuși să absoarbă la fel de bine și să protejeze mult mai bine pielea bebelușului. Riscul de iritații și alergii este și el foarte scăzut.
Nu sunt toxice
Probabil că unii se întreabă de ce ar avea de-a face produsele pentru bebeluși cu metalele grele. Pentru că de foarte multe ori rămân pe ele astfel de reziduuri în urma procesului de prelucrare și fabricare; ba, mai mult, cernelurile și vopselurile folosite pentru diverse imprimeuri conțin plumb sau alte metale grele. Acestea nu doar că provoacă iritații și alergii, dar au potențial cancerigen foarte mare. Din nefericire, chiar dacă spălăm hăinuțele înainte de prima utilizate, acești agenți nocivi nu sunt eliminați decât în procent foarte mic.
Asta nu înseamnă că o să avem numai hăinuțe albe, lipsite de culoare. Dacă vă uitați puțin pe următoarea pagină cu haine bebeluși bumbac organic, o să vedeți câte modele drăguțe de body-uri cu imprimeuri vesele, colorate, găsiți. Acestea nu au făcut cunoștință cu metalele grele. Vopselurile folosite sunt pe bază de apă, deci deloc nocive pentru sănătatea celor mici.
Sunt mai rezistente
Aici mă refer din nou la hăinuțele pentru copiii. Chit că ele sunt purtate pe o perioadă scurtă pentru bebe crește și are nevoie de o mărime mai mare, tot e un avantaj de menționat. Bumbacul obișnuit își schimbă deja aspectul după câteva spălări. Bumbacul organic este mai rezistent. Asta tocmai pentru că nu este tratat chimic și atacat de compuși periculoși. Prin urmare, deși în prima fază hainele din bumbac organic sunt mai scumpe, pe termen lung faci economie investind în ele.
Cam astea sunt principalele motive pentru care părinții ar trebui să se orienteze pe cât posibil către produse ecologice pentru bebeluși. Sigur că trebuie să aleagă și o sursă sigură din care să achiziționeze aceste produse pentru că nu poți avea încrede în orice magazin. Un exemplu pozitiv în acest sens este magazinul Puffinaut.ro, către care făceam trimitere și mai devreme. Nu au un portofoliu foarte mare de produse, preferând să ofere calitate, nu cantitate. Toate produsele de pe site sunt ecologice certificate (Seventh Generation, provenite din SUA) și, dacă urmăriți periodic site-ul și prindeți reduceri, le puteți cumpăra puțin mai ieftin. Pe lângă scutecele ecologice și hăinuțele din bumbac organic, în acest magazin mai găsiți jucării ecologice și produse de îngrijire eco (inclusiv detergenți speciali pentru hainele bebelușilor).
Interesant mi se pare faptul că există și opțiunea de abonament pe site, adică îți faci abonament la Puffinaut.ro și ei îți aduc în fiecare lună produsele pentru care tu ai optat, fără alte bătăi de cap. Nu riști să rămâi fără scutece, nu stai pe drumuri și ai produse premium pentru îngrijirea bebelușului livrate gratuit direct la ușă. De fapt, livrarea este gratuită pentru orice comandă cu valoare peste 250 de RON. Mai multe detalii despre abonamente găsiți voi pe site-ul lor.
Sigur că rămâne la latitudinea și disponibilitatea financiară a părinților dacă aleg produse ecologice pentru bebeluși sau nu. Poate că nici eu nu mi-aș permite să folosesc astfel de produse pe termen lung, dar aș face tot posibilul să i le asigur măcar pentru primul an din viață, când pielea lui este mai sensibilă, când o să-și tot lingă și sugă hainele și jucăriile.
Voi ce ziceți? Merită să investim în ele sau nu?
Cand ai de a face cu un copil care tot iritatii si roseata, atunci esti in stare sa incerci orice. Si iti pui speranta in produsele astea ecologice, de ce nu. Sunt mai scumpe, dar macar te convingi daca merita sau nu, daca se potrivesc din toate punctele de vedere, altfel spus.