Tot ce trebuie să știe o mamă în materie de curățat canapele

Foarte des mi se întâmplă să găsesc, pe grupurile de pe facebook, mesaje de la mamele disperate care nu știu cu ce să mai curețe petele ”plantate” de cei mici pe canapele. Îmi dau seama că nu este un lucru de care să te bucuri dar nici nu este un capăt de țară că ți-a pătat canapeaua. Nu am un copil dar eu știu clar că, indiferent ce a provocat pata aceea, nimic nu este de nereparat.

viva clean

Majoritate petelor se pot scoate cu diferite soluții, unele din comerț, altele chiar mai accesibile, cu produse pe care le are oricine în casă. Și, dacă nu ai timp să freci tapițeria la greu sau problema este cu adevărat gravă, poți avea oricând canapele curate cu Viva Clean, adică sunând la o firmă care oferă servicii în domeniu. În ultimii ani foarte mulți români s-au prins că este chiar mai ieftin să apelezi la profesioniști, în  loc să investești în 3-4 produse bune de curățat, recomandate de X sau Y, care nu sunt dar se dau specialiști în curățarea canapelelor. Plus că, este foarte posibil ca, indiferent de investiția și strădania ta, canapeaua să nu arate cum ți-ai dori. Unele materiale se pot scămoșa atunci când sunt frecate cu peria, altele se pot decolora din pricina produselor inadecvate.

În viziunea mea, a apela la serviciile unei firme specializare în curățat canapele de 1-2 ori pe an, chiar și acolo unde nu există copiii care să provoace diverse pete, este ideal. Nu ai doar aspect ca nou, ci ai și o canapea dezinfectată și frumos mirositoare.

Totuși, pentru mamele disperate că o pată nouă a apărut pe canapea, dar care sunt dispuse să încerce să remedieze singure situația, am și câteva sfaturi dar mai ales câteva ponturi despre  cum se pot scoate cel mai ușor anumite pete. În ceea ce privește sfaturile, îndrăznesc să vă sugerez să nu vă enervați și să nu țipați în astfel de situații pentru că asta nu ajută la nimic bun. De asemenea, în loc să îi țineți copilului o prelegere de o oră despre cât de rău este și ce faptă odioasă a săvârșit, mai bine vă apucați cât mai rapid de curățarea canapelei. Petele proaspete sunt cele mai ușor de scos. 

Acum haideți să vedem care sunt cele mai la îndemână produse pe care le putem folosi pentru curățarea canapelei:

Apa și oțetul – toată lumea le are în casă dar nu toată lumea știe că împreună pot face minuni în curățat canapele textile. Cu o soluție obțină dintr-o ceașcă de oțet și una de apă puteți îndepărta foarte ușor urmele de suc de pe canapele.

Detergentul de vase – orice detergent de vase este un bun degresant și ideal pentru curățat canapele murdare de grăsime. Acolo unde cel mic a pus mânuța de mâncare și a rămas o pată grasă, se aplică detergent de vase diluat cu puțină apă, se lasă să acționeze 10-15 minute și apoi se curăță bine locul cu o cârpă curată udă.

Spuma de ras – dese sunt și petele de bulion sau sos de roșii. Acestea dispar rapid dacă aplicăm pe ele o cantitate potrivită de spumă de ras pe care o lăsăm să își facă treaba 15 minute și apoi clătim cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete ud curat.

Laptele – nu doar că servește la prepararea deliciosului orez cu lapte dar se poate ocupa și de scoaterea petelor de pix sau cerneală de pe canapea. Trebuie insistat puțin asupra locului, asta e clar.

Șervețelele pentru copii – foarte multe pete, inclusiv cele de ciocolata se curăță foarte bine de pe canapele prin frecare cu aceste șervețele speciale pentru igiena copiilor.

Apa cu săpun dă și ea rezultate foarte bune, mai ales dacă se folosește un săpun blând.

Bicarbonatul ajută la dezinfectarea și schimbarea mirosului canapelei. Se începe cu aspirarea temeinică a tapițeriei, apoi aceasta se șterge cu o cârpă umezită cu oțet și se presară bicarbonat. Se lasă să acționeze 20 de minute și se aspiră din nou.

Eficiența acestor soluții depinde și de vechimea și dimensiunile petei. În plus, chiar și acolo unde reușim să curățăm petele la suprafață, trebuie să avem în vedere că produsele care au pătat au pătruns în textura materialului devenind un mic rai al acarienilor și bacteriilor. Pe acestea numai firma de curățat canapele le poate înlătura definitiv prin curățare în profunzime cu aparate și soluții profesionale.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *