Totul despre folierea mașinii. Avantaje, dezavantaje și răspunsuri pe care le căutai

Tocmai ai văzut azi, în trafic, o mașină colantată sau poate chiar vreun vecin sau vreun prieten de-al tău a dat un look nou propriei mașini aplicând folie pe ea? Probabil că te-ai gândit ce bine arată mașina aia sau poate, din contră, te-ai întrebat dacă nu cumva prietenul tău s-a grăbit cu folierea, dacă nu e prea scumpă și nu se deteriorează prea rapid acea folie, dacă nu cumva, în cazul unui accident, va trebui să o înlocuiască cu una nouă. Oare e avantajos să pui folie pe mașină sau nu? Cât de scumpă este colantarea auto? Cât rezistă o folie? O pot monta singur? Răspunsurile la toate aceste întrebări le vei afla în articolul de astăzi.

Ce reprezintă folierea sau colantarea auto?


Sunt doi termeni folosiți pentru cam același lucru – aplicarea unei folii autocolante pe autoturism. Se poate recurge la colantare totală  a mașinii sau la folierea unuia sau a mai multor elemente de caroserie. Așa apar mașinile care, în loc să fie vopsite, sunt acoperite cu folie sau mașinile pe care le vedem în trafic colantate cu reclame (numere de telefon ale firmei, logo-ul firmei, o ofertă pe care o vor promovată, etc.).

Pot folia mașina în ce culoare vreau?


Aici sunt mai multe situații. Dacă nu vrei să plătești în plus pentru un talon nou și să pierzi timp pe la RAR, nu poți modifica mai mult de 50% din culoarea mașinii. Adică fie o colantezi pe toată gri, dacă mașina e gri, fie alegi o combinație de gri cu altă culoare fără a depăși acel procent de 50%. O vrei gri și cu ușile din față roz sau gri și cu o reclamă roșie pe uși, nu este nici o problemă. Dacă însă vrei să schimbi total culoarea, ai drumuri de făcut și acte de modificat.

Ce avantaje are folierea mașinii?


Primul lucru la care te gândești este acela că mașina va arăta mult mai bine chiar decât dacă ar fi proaspăt vopsită. Dar, dincolo avantajul estetic, mai sunt și alte motive pro foliere auto.

  • Protejarea de rugină

Știm cu toții că este suficientă o crăpătură mică sau 2 mm de vopsea sărită pentru ca mașina să fie expusă pericolului coroziunii. Când ai folie aplicată pe toată mașina, apa și zăpada nu mai intră în contact direct cu vopseaua și cu acele mici puncte vulnerabile.

  • Vopseaua în sine este protejată

Unii aleg să folieze mașini care nu mai arată de mult ca noi. Aceștia o fac tocmai pentru a reda aspectul decent mașinii. Alții, dimpotrivă, aplică folie pe autoturisme noi sau proaspăt vopsite pentru a se asigura că acel strat de vopsea pentru care au plătit bani buni nu va fi zgâriat sau nu va sări la un șoc mic.

  • Costuri accesibile

În multe dintre cazuri, colantarea este mai ieftină decât vopsitul unei mașini. Sigur că depinde și unde mergi să o vopsești, ce tip de vopsea se folosește și ce mașină ai. De exemplu, știu un tip căruia i s-au cerut 1000 de euro pentru vospsirea unui Hyundai. A scăpat cu 900 de lei investiți în folie aplicată pe caroserie. Asta a fost anul trecut și nu știu cât s-au mai modificat prețurile, dar știu că zicea ceva de RoyalPrint (tipul e din Iași).

  • Transformi mașina în banner mobil

Asta a făcut și amicul despre care ziceam mai sus. Și-a pus autocolant cu firma lui de transport mobilă și asta l-a ajutat să aibă mai mulți clienți. Dacă dai un click pe folieri caroserii auto iasi, vei găsi o galerie foto cu mașini colantate cu reclame. Poți să pui un logo și un număr de telefon, poți să-ți promovezi afacerea în mod foarte simplu și eficient. Mașina ta va fi în multe locuri și produsele și serviciile tale vor sări în ochi multor oameni. Sfatul meu ar fi să găsiți firme gen RoyalPrint care se ocupă și de grafica stickerelor publicitare, și de printare lor și de folierea în sine. E mai sigur așa.

Care ar fi dezavantajele folierii?


Dacă cineva are păreri contra acestui procedeu, chiar îl rog să posteze în comentarii pentru că eu nu le-am găsit. Atâta vreme cât folia este una de calitate și este aplicată corect, nu vor fi probleme.

Care este cea mai bună folie?

Din ce știu de la prietenul meu din Iași, dar și  din ce am mai văzut pe forumurile și site-urile de specialitate, folia ORACAL pare a avea cel mai bun raport calitate preț. Acest tip de autocolant își păstrează aspectul ca nou mult timp (până la zece ani) și rezistă inclusiv la temperaturi extreme. În plus, se îndepărtează ușor, nu strică vopseaua când vreți să o dați jos.

De unde cumpăr folie auto pentru caroserie?


Dacă plănuiești cumva să o aplici singur, asta deja e o întrebare la care nici nu mă gândesc să-ți răspund și, dacă ții la mașina ta și la banii tăi, uită de varianta asta. Nici un filmuleț de pe YouTube și nici un topic de pe vreun forum nu te vor face specialist în folieri în doar jumătate de oră. Cel mai bine apelezi la specialiști pentru asta. Cumperi de la ei, montezi la ei.

Atunci cum găsesc o firmă serioasă pentru colantare de calitate?


folierea mașinii avantaje

Cine-i cel mai bun prieten al omului, dacă nu Google? Vei găsi astfel de firme în toate marile orașe din țară. La o simplă căutare vei găsi sute de nume, dar poți restrânge aria căutărilor adăugând în interogare și numele orașului din care ești. Adică, dacă ești din Iași, de exemplu, vei scrie în caseta de căutare folieri masini iasi și vei găsi rapid firme la care poți apela cu încredere în zona ta. Așa ești sigur că totul este făcut ca la carte și că folia va rezista timp îndelungat.

Cam asta ar fi cu articolul de astăzi despre folierea caroseriei auto. Sper ca articolul să vă fie de folos, să vă fi răspuns la întrebările pe care le aveați și să vă ajute să alegeți corect tipul de folie și oamenii la care apelați pentru montarea ei, în cazul în care ați decis că vreți așa ceva (și aveți destule motive să vreți). Dacă aveți întrebări sau sugestii (cei care aveți deja mașinile colantate), le aștept la rubrica de comentarii.

42 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *