5 pași simpli pentru a avea o piscină curată pe toată durata sezonului

O piscină curată și dezinfectată în curtea casei poate fi o modalitate excelentă de a face față lunilor toride de vară.  Întreținerea unei piscine este însă o muncă grea, mai ales dacă doriți să o mențineți în funcțiune tot sezonul. Dacă o neglijați,  apa din piscină poate deveni tulbure,  neclară sau chiar verde, într-un timp surprinzător de scurt.

Este nevoie doar de substanțele necesare pentru tratarea apei și de câțiva pași, practicați în mod regulat, pentru a menține apa din piscină curată, pregătită întotdeauna pentru o baie relaxantă, alături de familie și prieteni.

piscină curată

1. Mențineți nivelurile chimice ale clorului si ph-ului în parametri optimi

Menținerea nivelurilor chimice la valorile corecte în piscină este cel mai important pas în menținerea apei.  Valorile care trebuie urmărite sunt cel al clorului și cel al pH-ului. Clorul este un produs chimic, dezinfectant, folosit pentru a omorî germenii și bacteriile din apa piscinei, deci joacă un rol important în menținerea apei curate. Nivelul pH-ului din piscină măsoară cât de acidă sau alcalină este apa, dar influențează și nivelul de eficacitate pe care îl are clorul în menținerea apei .

Utilizați un kit de testare a apei pentru a măsura nivelul clorului și al pH-ului, operațiune care trebuie făcută de cel puțin două ori pe săptămână. Clorul ar trebui să măsoare între 1.0 și 3.0 ppm ( parts per million ), în timp ce nivelul pH-ului ar trebui să indice între 7.2 și 7.6.  Dacă nivelul clorului este scăzut, reaprovizionați rezerva de clor.

Dacă nivelul pH-ului din piscină este prea ridicat, pentru a produce scăderea acestuia, trebuie să adăugați în apă o soluție acidă, cunoscută sub denumirea de ph-minus.  Acidul clorhidric și bisulfatul de sodiu sunt cele mai comune substanțe chimice utilizate pentru scăderea pH-ului din piscină.

Dacă pH-ul este prea scăzut,  adăugați o substanță alcalină ( ph-plus ), cum ar fi carbonatul de sodiu, pentru a reduce aciditatea

2. Administrați clor-șoc și algicid săptămânal

Chiar dacă mențineți nivelurile corecte de clor și pH,  apa poate avea nevoie de un mic impuls pentru a rămâne curată.  O dată pe săptămână,  ar trebui să faceți o super-clorinare (  clor șoc ) a apei din piscină pentru a ucide bacteriile persistente sau algele care s-ar putea dezvolta. Tratamentele de tip clor-șoc sunt disponibile la orice magazin de specialitate, dar asigurați-vă că citiți cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului,  pentru a ști câtă substanță să adăugați apei,  deoarece cantitatea variază în funcție de mărimea piscinei.

Dacă observați dezvoltarea algelor pe pereții piscinei,  ar trebui,  de asemenea,  să tratați apa cu algicid pentru piscină,  un produs special creat pentru uciderea algelor.  Algele pot înverzi apa piscinei,  o pot îngălbeni sau tulbura,  deci este important să preveniți dezvoltarea acestora.

3. Spălați periodic mediul filtrant

Filtrul piscinei joacă un rol important în menținerea apei,  din moment ce îndepărtează murdăria și resturile microscopice din apa piscinei pentru a o păstra curată.  Dacă vreți ca filtrul să funcționeze corespunzător, acesta trebuie curățat în mod regulat.

Acest proces este numit spălare în contra-curent sau spălare inversă ( backwash ) și implică recircularea apei prin sistem în direcția inversă, rezultatul fiind curățarea mediului filtrant. Această operațiune este necesară săptămânal sau mai des, în situația în care observați că apa începe să devină tulbure.

4. Curățați piscina în mod regulat

Pentru a menține apa din piscină curată,  trebuie să îndepărtați materiile organice,  cum ar fi frunzele,  insectele și alte resturi.  În timp ce filtrul va îndepărta particulele mici,  cele mai mari nu vor trece prin sistem. Dacă rămân în apă,  se pot dezintegra și pot murdări și tulbura apa.  Faceți un obicei din aspirarea regulată a piscinei,  pentru a îndepărta resturile mari. În funcție de spațiul care înconjoară piscina,  o dată sau de două ori pe săptămână  ar trebui să fie suficient.

5. Folosiți doar substanțe de tratare a apei cu aviz de la Ministerul Sănătății

Nu cred că mai este cazul să menționăm că substanțele folosite la tratarea apei din piscină sunt produse chimice și folosite necorespunzător pot produce diverse alergii sau intoxicații.

Cumpărați produse doar din magazine specializate și citiți întotdeauna indicațiile de pe etichete. Un magazin online specializat, cu produse pentru tratarea apei din piscină, dar și cu diverse accesorii, puteți accesa aici.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *