Cafea boabe sau cafea gata măcinată?
Cafea boabe sau cafea gata măcinată? Asta este întrebarea zilei.
Până acum, la noi în casă s-a băut doar cafea măcinată. Nu suntem fideli unui anumit brand neaparat, dar le căutăm pe cele recunoscute pentru un gust mai bun. Brandul contează și când e vorba de cafea. Da, tot cafea e, dar depinde de unde, depinde cum și cât a fost prăjită, cum a fost depozitată, etc. Da, e puțin mai scumpă (sau puțin mai mult, în funcție de brand și sortiment), dar eu vânez ofertele de pe site-uri precum Cafelim și am grijă să-mi fac aprovizionarea în perioadele cu reduceri.
Treaba e că, deși super aromată în primele zile de la deschiderea pachetului, în perioada următoare, chiar și închisă în borcan cu capac, cafeaua își pierde din miros și tărie. Vouă nu vi se pare? Prin urmare, eu m-am gândit să încerc să cumpăr și cafea boabe pe care să o macin atunci, înainte să pun ibricul la foc.
Este singura soluție, în afară de cea a espressorului și a capsulelor de cafea (pe care familia mea nu vrea încă să le adopte), să mă bucur în fiecare dimineață de un gust la fel de intens și aromă capabilă să trezescă și nările a vreo 2 vecini.
Unde mai pui că și prețul este puțin mai mic la cafeaua boabe! Nu e cu mult mai ieftină, dar e, după cum puteți face singuri o comparație dacă accesați pagina cu cafea Lavazza și vă uitați cât costă 500 de grame de Lavazza Qualita Rosa măcinată și cât costă un kilogram de cafea boabe de același tip. Și nu contează în cât timp bei un kilogram de cafea. Poți să folosești din ea luni de zile. Condiția este să o păstrezi la loc uscat.
Un alt avantaj pe care îl ai atunci când alegi cafeaua boabe în locul celei măcinate este acela că tu decizi cât de fin sau grosier este măcinată. Vrei o cafea mai tare, o macini mai fin pentru a extrage maximum de savoare din ea. Vrei o cafea mai slabă, nu doar că folosești o cantitate mai mică, dar alegi să oprești râșnița la momentul la care cafeaua are granulația unui mălai.
Dezavantajele folosirii cafelei boabe nu pot fi nici ele ignorate. În primul rând, prepararea cafelei va dura mai mult dimineața pentru că trebuie să stai să râșnești boabele. În al doilea rând, ai nevoie de o râșniță de cafea, ceea ce însemană o cheltuială în plus. Bine, nu costă o avere, dar e de notat și treaba asta.
Până la urmă, la nivel de costuri, ieși tot cam acolo, cu tot cu râșnită cumpărată. Dar alegerea depinde de ce-ți dorești mai mult dimineața – o cafea preparată cât mai rapid sau una cât mai aromată. Bine, eu revin la ideea mea că un espressor cu capsule este cea mai bună variantă pentru că îndeplinește ambele condiții -licoarea este gata imediat și savoarea este aceeași în fiecare dimineață pentru că fiecare capsulă este sigilată și nimic nu poate altera calitatea cafelei din ea. Dar, în lipsa resurselor materiale pentru un astfel de aparat sau a acordului familiei (ca în cazul meu), voi ce ați alege: cafea boabe sau cafea gata măcinată?
Trebuie rasnita, trebuie rabdare sa macini in fiecare dimineata. Asta ia timp. Unii-s mai comozi, asa ca mine. Plus ca nici nu am o rasnita care sa mai incapa pe blatul de la bucatarie.
Avantajul PRINCIPAL, zic eu, al cafelei boabe este ca prospetimea se pastreaza altfel, chiar se pastreaza zile la rand. In schimb, cu aia macinata e alta treaba. Citisem undeva o chestie: ca daca tii borcanul cu cafea macinata in frigider, nu-si va pierde asa aroma. Asa facem. Acuma nu ti-as putea spune daca chiar se mentine prospetimea; cred ca ne-am si obisnuit noi. Poti incerca!
Eu iau cafea gata macinata, dar cand vom schimba esspresorul, vreau sa macine el cafeaua pentru a savura o cafea mult mai gustoasa.
Iubesc cafeaua iar de când am aflat că face bine consumată moderat, parcă o savurez cu și mai mare plăcere. Ce prefer? Depinde de cafea! Uneori folosesc boabe alteori măcinată. Aparatul meu face 2 cafele la boabe dar câte 1 la cea măcinată. Lavazza este o cafea bună, deși mi-am luat o țeapă cțnd am găsit-o oarecum redusă și era foarte prăjită, spre arsă. 🙁
Când îmi permit, merg la florescu și îmi iau un melaj de mai multe tipuri.
Stiu ca este bine sa bem cafea proaspat rasnita si ca aceasta are un gust mult mai bun. Din pacate, sunt mult prea comoda si iau cam totul de-a gata pe cat pot. Am sa incerc si varianta boabe. Sunt curioasa de gust
Eu recunosc ca sunt mai comoda. Ador mirosul cafelei proaspat rasnite, dar mi-ar fi greu sa mi-o prepar in fiecare dimineata. Am optat acum ceva timp pentru un expressor cu capsule si deocamdata mi se pare cea mai buna varianta.