De ce să ții cont când vrei să cumperi un atomizor

Știi ce e un atomizor, nu? Bănuiesc că așa ai ajuns aici, căutând informații despre cum ai putea alege cel mai bun instrument pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare asupra pomilor, viței de vie sau culturilor de legume. Indiferent că ai o grădină de legume, o livadă mică sau una foarte mare, 5 rânduri sau 100 de rânduri de vie, atomizorul tot îți este necesar. Cum altfel ai putea să stropești culturile cu fertilizatori sau soluții contra dăunătorilor?

Atomizorul este cel care asigură o bună dispersie a produselor fitosanitare, astfel încât cheltuielile cu aceste tratamente să fie cu adevărat justificate, să ai pomii și legumele protejate în proporție cât mai mare, fără a face risipă de produse. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi un atomizor potrivit nevoilor și bugetului tău.

Alege în funcție de mărimea suprafeței pe care vrei să intervii

ruris-a102-atomizor-27155

Dacă ai câteva straturi de legume sau 2-3 meri, sigur că nu merită să investești într-un atomizor scump. Se pot folosi și pompe manuale sau pulverizatoare de alt tip. În schimb, când vorbim deja de o livadă întreagă sau de o grădină foarte mare, acest atomizor Ruris A102 îți va ușura foarte mult munca, fiind un model semi-profesional la care nu trebuie să acționezi manual pulverizatorul și a doua zi să nu mai poți face nimic cu mâna respectivă. În plus, atomizoarele de genul acesta prezintă și alte avantaje pe care le vei descoperi în acest articol.

Verifică ce tipuri de substanțe poate pulveriza

De ce spun asta? Pentru că există modele de atomizoare care pot fi utilizate doar pentru aplicarea tratamentelor lichide. De-asta am și dat exemplul acelui atomizor Ruris A102, pentru că el vă poate ajuta să stropiți plantele, atât cu pesticide și îngrășăminte lichide, cât și cu produse sub formă de praf sau chiar granule. Spre deosebire de alte modele, care sunt foarte scumpe, acesta chiar are un preț accesibil.

Ia în calcul distanța de stropire

Și acesta este un factor foarte important de care trebuie să ții cont când cauți un atomizor bun. Dacă te grăbești și cumperi primul produs care îți iese în cale, riști să dai banii pe ceva care nu aruncă substanțele suficient de departe sau de sus pentru a acoperi tot lotul de cartofi sau toată coroana unui pom. Trebuie să citești atent specificațiile atomizorului și să vezi cât de sus poate pulveriza. La modelul pe care l-aș alege eu, distanța maximă de pulverizare în plan orizontal este de 12 m, și pe înălțime jetul sau ceața pulverizate ajung până la 10 m.

Nu uita de reglarea debitului de pulverizare

Pentru stropirea legumelor ai nevoie de un debit mai mic de substanțe pulverizate (tocmai pentru a nu leza plantele, care sunt fragile, cu un jet prea puternic) și pentru vie sau pomi vei avea nevoie de un debit mai mare. Ai grijă ca atomizorul ales să-ți permită reglarea debitului în funcție de nevoie. Referindu-ne la modelul Ruris A102, acesta nu doar că are 4 trepte de reglare a debitului de pulverizare, dar poate pulveriza erbicidele sau insecticidele sub mai multe forme (ceață, jet sau picături).

Alte lucruri de care ar mai trebui să ții cont în alegerea unui atomizor sunt producătorul, greutatea produsului și capacitatea rezervorului pentru soluția de pulverizat. De alegerea asta depinde foarte mult sănătatea grădinii și producția pe care o vei obține, deci ar trebui să ții cont de toate aceste sfaturi.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *