Prăjitură cu aluat răzuit, fără zahăr (de post)

I se mai spune și prăjitură râioasă. Nu știu de ce. Nu îmi place neapărat denumirea aceasta, dar e puțin haioasă. Deși unor s-ar putea să le sune rău, credeți-mă că această prăjitură cu aluat răzuit nu este deloc rea la gust. Dimpotrivă. Există și varianta de dulce, pentru cei care consumă ouă și lactate, dar eu am ales să o fac de post în această perioadă. Ba mai mult, prăjitura mea nu este doar de post, ci și fără zahăr adăugat.

Prăjitură cu aluat răzuit, fără zahăr (de post)

De ce ai nevoie pentru a putea pregăti o prăjitură cu aluat răzuit fără zahăr?

  • 200 ml ulei
  • 80 g îndulcitor
  • 100 ml apă minerală
  • 550 g făină
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • un praf de copt
  • esență de vanilie
  • 350 g magiun de prune
  • 50 g nucă
  • un praf de sare

Ca îndulcitor, eu am folosit Dulcișor de la Sweeteria, un îndulcitor natural, pe bază de Stevia Rebaudiană și Etritritol obținut din porumb. Avantajul acestui îndulcitor este că nu are calorii și are indice glicemic 0. Gustul este unul bun, iar capacitatea de îndulcire este una destul de mare. O linguriță de pulbere de Dulcișor poate înlocui o lingură de zahăr.

Pentru stratul superior, eu am folosit magiun de prune făcut în casă. Zero zahăr. Dacă nu aveți probleme cu zahărul, puteți folosi orice alt gem aveți la îndemână. Cine are diabet sau este la dietă (deși nu se poate spune că prăjitura este una potrivită pentru așa ceva, la cât ulei conține!), poate găsi aici gemuri fără zahăr. Recunosc că am avut și eu unul de afine, dar nu m-a lăsat inima să-l pun la prăjitură, la cât de aromat este și cât de bine merge cu ceaiul de dimineață.

Mod de preparare

Într-un castron încăpător, amestecați apa, uleiul, sarea și îndulcitorul până ce acesta din urmă se dizolvă complet. Adăugați apoi esența de vanilie, praful de copt stins cu zeama de lămâie și făina, în ploaie, amestecând continuu cu un tel. Când se îngroașă și devine greu de manevrat telul, treceți la frământat cu mâna. Se frământă un aluat care nu va fi nici prea tare, nici prea moale, uleios (evident!), dar nelipicios.

Un sfert din acest aluat se pune într-o punguță, la congelator pentru 20-30 de minute. Când cele 20-30 de minute sunt pe sfârșite, întindeți o foaie din restul de aluat. Se poate întinde cu mâna, direct în tavă, fără hârtie de copt (nu se lipește, fiind foarte uleios). Dacă folosiți hârtie de copt și vreți să întindeți cu sucitorul, întindeți foaia direct pe hârtia de copt! E simplu să întindeți foaia așa și apoi să poziționați tava sub marginea blatului de lucru și să trageți hârtia cu totul în tavă. Recomand să faceți asta pentru că aluatul acesta se rupe ușor, nu rezistă să-l transferați de pe blat în tavă cu ajutorul sucitorului.

Deasupra foii, întindeți un strat de magiun sau gem. Peste el, presărați nuca mărunțită și răzuiți bucata de aluat de la congelator (prin răzătoarea mare). Dați prăjitura la copt la foc mediu (170 de grade) pentru aproximativ jumătate de oră.

Prăjitura mea a ieșit prea subțire pentru că am folosit o tavă prea mare pentru cantitatea de aluat rezultată. Pentru cantitățile de mai sus, ar trebui să aveți la îndemână o tavă de 30×30 cm sau 25×35 cm. Asta ca să aveți un blat ceva mai gros. Altfel, eu nu mă pot plânge de gust. Blatul meu subțire a devenit un soi de biscuit super fraged. Imaginați-vă cât de bun este combinat cu magiun și nucă!