Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale

Administrarea anticoncepționalelor este un subiect de interes pentru majoritatea femeilor. Acestea reprezintă un tip de medicament pe bază de hormoni, care se administrează zilnic, cu scopul de a preveni o sarcină nedorită. Dincolo de acest principal scop al lor, anticoncepționalele au și alte beneficii pentru sănătate, fiind prescrise și ca tratament în unele afecțiuni.

Cu toate acestea, sunt foarte frecvente întrebările în legătură cu beneficiile și riscurile care pot aparea din această cauză. Astfel, dr. Silviu Iștoc, șef de sectie obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, prezintă astăzi principalele riscuri ale consumului de anticoncepționale.

anticoncepționale

Anticoncepționalele se administrează doar la recomandarea medicului

„În primul rând, un lucru foarte important de precizat, este faptul că administrarea anticoncepționalelor trebuie făcută doar la recomandarea medicului pe baza unui plan bine personalizat și nicidecum, la întâmplare. Într-adevăr există anumite efecte secundare pe care orice femeie ar trebui să le cunoască înainte de a începe tratamentul”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Anticoncepționalele influențează creșterea în greutate

Multe dintre femei asociază creșterea în greutate cu administrarea de anticoncepționale, însă studiile au aratat că efectul acestora asupra greutății este mic. De fapt, este vorba despre retinerea de fluide, care poate crea senzația de mărire a volumului, în special la nivelul sânilor, șoldurilor și coapselor. Estrogenii din pilulele anticoncepționale nu afectează celulele adipoase, singurul efect asupra lor este că le face mai mari, dar nu mai numeroase.

Anticoncepționalele pot provoca sensibilitate emoțională

Pilulele contraceptive pot accentua sensibilitatea emoțională, mai ales în cazul celor care suferă de aceasta. Nu este neaparat ca acest simptom să apară în cazul tuturor consumatoarelor de anticonceptionale. Cu toate acestea, este bine să eviți antidepresivele, deoarece în combinație cu anticonceptionalele, acestea pot afecta foarte mult libidoul.

Anticoncepționalele afectează nivelul de colesterol

Atunci când ne gândim la creșterea în greutate, inevitabil vorbim și despre nivelul de colesterol din organism, ceea ce nu este tocmai o asociere corectă și implicită. Cercetările de specialitate au demonstrat că există șanse ca anticoncepționalele să influențeze nivelul colesterolului, dar numai în anumite situații. Pilulele contraceptive pot afecta nivelul colesterolului, însă acest proces depinde de tipul de anticoncepționale pe care îl administrezi și ce concentrație de estrogen sau progestativ conține. Pilulele contraceptive cu mai mult estrogen pot avea un efect de ansamblu ușor benefic asupra nivelurilor lipidelor din sânge. În general, însă, schimbările nu sunt semnificative și nu afectează sănătatea generală.

Pilulele contraceptive modifică tensiunea arterială

Anticoncepționalele pot crește ușor tensiunea arterială. Dacă optezi pentru o astfel de metodă, este indicat sa îți monitorizezi tensiunea arterială și variațiile ei. Daca ai deja tensiune arterială ridicată, cel mai bine este să discuți cu medicul ginecolog, iar el îți va spune daca ar trebui să schimbi metoda de contracepție sau să optezi pentru o alta.

Pentru o alegere înțeleaptă a celei mai bune metode contraceptive pentru tine, nu ezita să consulți medicul ginecolog, pentru a afla care sunt efectele adverse ale anticoncepționalelor. El este singurul în măsură să îți recomande ce este mai bine în cazul tău.

Silviu Iștoc medic primar obstetrică-ginecologie

Silviu Iștoc este medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invazivă și Medicină materno-fetală. Competențele medicului Silviu Iștoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invazivă și medicină materno-fetală.